També se celebrarà el cicle "Cinc cèntims de creació local" sobre arquitectes banyolins

Cor de Teatre, Ginestà, Mariola Membrives, la recuperació d’un cicle estable de cinema i un cicle de xerrades sobre arquitectes banyolins seran algunes de les propostes destacades que es podran veure a l’Auditori de l’Ateneu – CMEM Banyoles dins la nova programació cultural del primer trimestre del 2021, que inclou una vintena d’activitats. Les entrades per als espectacles de pagament d’arts escèniques i musicals ja són a la venda al web de Cultura Banyoles.

La nova programació es va fer pública dimarts al vespre en un acte a l’Auditori de l’Ateneu. La presentació ha permès donar a conèixer el conjunt de l’activitat cultural municipal, que en total inclou una vuitantena de propostes tant d’arts escèniques i musicals com de la biblioteca, de patrimoni cultural i dels museus. En la presentació de l’acte, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “es tracta d’una programació cada cop més diversa que ve a demostrar com d’imprescindible n’és la cultura fins i tot en les circumstàncies més difícils.”

Programació musical

El protagonista de la programació de Joventuts Musicals de Banyoles serà el flamenc, que serà present a l’Auditori de l’Ateneu a través de l’Artista resident 2021, la cantaora Mariola Membrives. La compositora cordovesa interpretarà El amor brujo de Falla, entre altres obres, amb un acompanyant de luxe, la GIOrquestra, en un recital que tindrà lloc el 20 de març. El flamenc ja sonarà abans a l’Auditori de l’Ateneu, el 13 de febrer, a través de la veu de l’Artista resident 2015 de l’Ateneu – CMEM, Rocío Márquez, que torna a Banyoles per a presentar Visto en el jueves.

La programació de JM Banyoles, però, s’obrirà amb l’òpera La Canterina de Haydn, una òpera còmica en dos actes interpretada per la companyia El Teatre de les Comèdies.

Pel que fa a la programació de músiques modernes per al primer trimestre de 2021, hi ha tres propostes. S’iniciarà el dissabte 30 de gener a l’Auditori de l’Ateneu amb Pau Vallvé, que presentarà el seu nou disc La vida és ara. El dissabte 20 de febrer s’ha reprogramat el concert de Ramon Mirabet, que s’ha hagut de suspendre en dues ocasions. La programació es tancarà el 13 de març amb Ginestà, que presentaran a Banyoles les cançons del seu àlbum homònim i que també s’ha hagut de reprogramar.

Arts escèniques

Al març s’estrenarà a l’Auditori de l’Ateneu Llàgrimes de Sirena, la darrera producció dels banyolins Cor de Teatre, amb dramatúrgia de Joan Solana i direcció musical de David Costa.

Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la nova programació de Cultura Banyoles s’ha obert aquest dimecres 16 de desembre. Les entrades es podran comprar al web de Cultura Banyoles i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament demanant cita prèvia.

La programació continua adaptada a les restriccions per la Covid-19 amb aforament restringit al 50% i caldrà ser a l’Auditori de l’Ateneu vint minuts abans de l’espectacle per facilitar l’entrada esgraonada.

Cicle de xerrades sobre arquitectes banyolins

L’Auditori de l’Ateneu acollirà la tercera edició del cicle Cinc Cèntims de Creació Local, que organitza la Biblioteca de Banyoles en col·laboració amb el Centre d’Estudis Comarcals i que es farà els dimarts del mes de febrer. En aquesta edició, el cicle se centrarà en l’arquitectura i la ciutat i, amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, analitzarà les obres dels arquitectes banyolins Francesc Figueras, Jordi Masgrau, Jeroni Moner i Josep Riera.

Programació cinema

Una novetat molt destacada i que ve a donar resposta en bona mesura a una història reivindicació és la recuperació d’una programació regular de cinema. Durant el primer trimestre de 2021, i després de l’exitosa experiència de traslladar la programació del Documental del Mes a l’Auditori de l’Ateneu, Cultura Banyoles ampliarà les propostes cinematogràfiques en aquest espai. Així, a més de continuar amb el cicle El Documental del Mes, a l’Auditori també es podran veure les pel·lícules incloses en el Cicle Gaudí, impulsat per l’Acadèmia del Cinema en Català amb el suport de les diputacions i la Generalitat. La primera pel·lícula del cicle que es podrà veure serà Uno para todos, que es projectarà a l’Auditori de l’Ateneu el dijous 28 de gener.

També durant el mes de febrer, i a l’Auditori de l’Ateneu, es podran veure els Premis VOC, impulsats per Òmnium Cultural amb els millors curtmetratges, websèries, videoblogs i nous formats audiovisuals en català.