El festival tindrà lloc del 28 d’abril a l’1 de maig i reunirà més de 3.500 joves músics de tot Europa i de la resta del món

Un total de 54 alumnes i 6 professors de l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB) participaran en el 71è Festival de Neerpelt, que reuneix a Bèlgica prop de 3.500 joves músics de tot el món. La festa europea de la música tindrà lloc del 28 d’abril a l’1 de maig i proposa actuacions davant d’un jurat professional de renom internacional, a més de tot tipus d’activitats com concerts nocturns, tallers i cercaviles.

De l’EMMB, hi prendran part la secció Batenvic de la Jove Orquestra de Banyoles (JOB) i la secció Juncans de la Banyoles Big Band, que actuaran individualment; i se’ls unirà la formació del Cor Jove per crear l’Orquestra Simfònica de Banyoles i oferir així un concert únic. Tot plegat enmig d’un marc multicultural i de propostes musicals ben diverses com és el del festival.

Neerpelt es convertirà durant tres dies en el punt de trobada de milers de joves de diferents cultures que es trobaran gaudiran junts de la música. Els concerts són l’eix principal de l’esdeveniment, per això, cada dia s’acabarà amb una desfilada dels grups que han tocat aquell dia i amb les proclamacions, on es repartiran diplomes a les formacions que han fet els seus concerts. Tot i això, el festival no està pensat en clau de competició sinó d’avaluació amb l’objectiu d’aconseguir l’equilibri entre els esforços i aprenentatges musicals. És aquesta combinació entre el factor social i l’avaluació professional que fa del festival un esdeveniment únic a Flandes i a Europa.

No és la primera vegada que l’EMMB participa en el Festival de Neerpelt; ja hi va formar part l’any 2015 i el 2019 seguint un dels principals objectius del projecte educatiu de l’escola que consisteix a desenvolupar funcions culturals fora de l’àmbit d’actuació per tal de generar experiències de socialització musical úniques i cabdals pel seu aprenentatge. En aquest sentit, cada any es realitza algun intercanvi de tipus musical i cultural en el qual hi participen els diferents alumnes de l’EMMB.

El festival de Neerpelt va néixer ara fa 71 anys com a un concurs de cant local que pretenia promoure l’aprenentatge musical entre els joves, però que de seguida es va fer famós i va esdevenir una icona per a cors i orquestres juvenils. Fins a tal punt que aquest any hi participaran uns 3.500 intèrprets d’Alemanya, Bèlgica, Bielorússia, Colòmbia, Croàcia, República Txeca, Dinamarca, Espanya, Equador, Finlàndia, Irlanda, Israel, Itàlia, Kosovo, Letònia, Lituània, Luxemburg, Macedònia, Marroc, Mèxic, Noruega, Portugal, Rússia, Sèrbia, Eslovàquia, Sud-Àfrica, Suïssa, Holanda i Turquia.

La participació de l’EMMB al Festival Internacional de Neerpelt ha comptat amb la col•laboració econòmica de l’Ajuntament de Banyoles i l’Associació de Famílies de l’escola (AFA).