Entrevista a Sam Atencia, director de l’EMMB

Encareu la recta final d’un curs marcat per la tornada a la normalitat després de la pandèmia. Com valoreu el curs des de l’EMMB?

Doncs la dinàmica dels curs ha millorat a mesura que els mesos transcorrien. Podem dir que en aquests moments estem instal·lats en la normalitat prepandèmica, cosa que ens alegra moltíssim i que ja estem notant en els nostres alumnes i entre el professorat.

Aquest curs heu pogut recuperar un dels punts forts de l’escola que és l’organització d’activitats extracurriculars, com ara audicions, colònies i intercanvis. Com han anat? Ha estat positiu per als alumnes?

I tant! Estem fent el major nombre d’audicions i activitats possible intentant arribar a les fèiem abans. És veritat que a tots plegats ens ha costat una mica recuperar l’activitat i l’energia que comporta portar a terme aquestes activitats, però retrobar-nos en aquesta situació ha suposat alegria i sorpresa. Estem valorant molt el fet de poder tornar a fer-les. Els alumnes tornen a fer concerts i a fer sortides, on la convivència i el fet musical es connecten; això és el més important.

El mes que ve se celebraran els concerts de final de curs. Què teniu preparat?

Durant maig i juny tenim preparades moltes activitats fora del que seria l’activitat pròpiament acadèmica: audicions, concerts de totes les formacions, participacions a festivals, intercanvis, colònies… realment tornem a tenir una bona velocitat de creuer. No tots els alumnes participen a totes les activitats, seria impossible, però sí que tots acaben cantant o tocant en alguna d’elles.

Aquest mes de maig obriu el període de preinscripcions al curs 2022-2023. Quins són els objectius pel curs que ve?

Esperem poder rebre la millor resposta per part dels actuals usuaris i de noves famílies i alumnes que trobin interessant la nostra oferta educativa. Crec que hem passat el pitjor, i honestament, crec que ho hem fet amb bona nota, entre tota la comunitat educativa: alumnes, famílies, professors, equips de gestió i direcció, ajuntament. Tothom ha deixat palès el seu compromís per l’escola, l’educació musical i tots el beneficis que aquesta comporta. Ara que estem retornant a la normalitat cal no relaxar-se, seguir innovant i millorant en totes aquelles qüestions que sempre anem detectant. Volem ser una escola oberta, on tothom hi tingui cabuda i que totes les necessitats puguin ser ateses. La música ha de ser accessible per tothom i a nosaltres ens correspon trobar la millor fórmula perquè cada persona que s’hi apropi trobi el seu espai.

Com animaríeu les famílies a inscriure els seus fills a l’EMMB?

Hi ha estudis científics que demostren la bondat i els beneficis que aporta aprendre música i tocar un instrument, en això no hi ha dubte. Nosaltres afegim a aquesta idea que l’EMMB és una escola viva amb ganes contínues de millorar i que compta amb un equip de professors i professionals de primer ordre, i per sobre de tot, amb molta il·lusió i amb ganes de fer bé la seva feina. Ensenyar, educar, acompanyar al llarg del camí a nens i nenes ho vivim com una responsabilitat i com un privilegi, ens agrada la nostra feina i, per sobre de tot, el que volem transmetre és amor per la música.

I els adults? Per què s’haurien d’apuntar a música?

Al llarg dels últims anys hem registrat un augment d’alumnes adults a l’escola. Cada cop hi ha més gent adulta que troba les ganes i el temps necessari per venir i voler tocar un instrument per primer cop, o bé per tornar a estudiar l’instrument que havia tocat quan era més jove. Molts venen amb certa por i pateixen perquè pensen que els costarà molt o que no aprendran… També n’hi ha d’altres que no tenen cap recança i venen ben decidits. La veritat és que en tots els casos, sigui quina sigui l’edat i el nivell, l’experiència és molt positiva. Tothom acaba trobant el seu lloc i el seu nivell. Estem organitzant grups instrumentals d’adults, audicions i concerts i tot està funcionant de meravella. El fet de tocar un instrument o cantar no té cap relació amb l’edat, tothom ha de poder viure aquesta experiència si ho vol i a l’EMMB fem tot el possible perquè així sigui.