Entrevista a Sam Atencia, director de l'EMMB

Entrevista a Sam Atencia per a la revista Els Colors amb motiu de la campanya de preinscripcions.

Esteu acomiadant un curs que ha estat molt atípic. Us imaginàveu que seria així?

Ningú es podia imaginar l’últim any que hem viscut en cap de les facetes de la vida, social i laboral sobretot. El fet més rellevant és que les persones i la comunitat en el seu conjunt tenim molt poder per adaptar-nos i en bona mesura hem pogut seguir endavant amb els projectes que tots tenim entre mans. L’esforç i la voluntat de tota la comunitat educativa de l’escola de música han fet possible que l’escola hagi continuat amb la seva activitat en aquestes condicions tant diferents i extraordinàries.

Com us heu adaptat al model mixt presencial-virtual? Ha estat molt complicat?

El confinament i les condicions de seguretat social que ha marcat el Departament d’Educació ens ha forçat a accelerar el procés de virtualització de l’escola que ja estava projectada fa temps. Tota la societat hem fet un curs intensiu i urgent en noves tecnologies, aquesta és de les coses bones que podem extreure de la pandèmia. A l’escola vam reaccionar amb molta velocitat i vam aconseguir no parar les classes. Durant aquest curs hem simultaniejat la presencialitat i les classes en línia. Tenint molt clar que no hi ha res com fer classe a l’aula amb l’alumne, val molt la pena aprofitar tots el recursos que ens aporten les noves tecnologies, quan ja fem servir de manera habitual a l’activitat normal de l’escola. La plataforma GoogleSuite for Education ens ha facilitat tota la tasca i és un recurs que ja ha esdevingut imprescindible tot i fer classe a l’aula.

Malgrat que durant el curs no s’han pogut fer activitats fora de l’escola, com colònies o intercanvis, teniu preparats alguns concerts de final de curs?

Vam començar el passat 8 de maig organitzant un dia d’assajos i activitats més lúdiques a la casa de colònies Mas Batllori de Cornellà de Terri. Va ser la retrobada amb els alumnes i entre tots els professors. Teníem clar que les activitats són un pilar fonamental a l’escola i, amb aquesta situació que hem viscut, s’ha fet més palès. Durant aquests mesos de maig i juny hem organitzat concerts amb totes les formacions de l’escola i participarem a actes com Temps de Flors de Girona, l’Exposició de Flors de Banyoles, el Festival Simfònic i altres actes i festivals que encara s’han de concretar. També farem concerts a l’Auditori de l’Ateneu la setmana del 15 al 18 de juny.

Ara us trobeu en plena campanya de preinscripcions d’alumnes nous. Una campanya que anima la gent a tocar. Després d’aquest any i escaig de restriccions, ara és més important que mai tocar?

La cultura i la música en particular han estat veritables salvavides durant els mesos que vam estar tancats a casa. Tothom escolta música, bàsicament perquè és una necessitat. Totes les coses negatives que ha portat la pandèmia s’han digerit millor amb l’oci i la cultura. Escoltar i tocar música és una activitat que accentua la nostra humanitat i ens reconeix com a éssers culturals. La millor manera de treure el cap i sortit de tot això és continuar fent les coses que fèiem abans i començar-ne de noves. Tocar un instrument o cantar és de les activitats més completes i més enriquidores que pot fer una persona.

Les preinscripcions estan obertes per a totes les edats i perfils?

Sí, ens agrada dir que som una escola de 0 a 99 anys. La nostra oferta educativa s’adapta a totes les edats i necessitats. És molt diferent l’atenció que ha de rebre un infant de 5 anys que un adult de 50. Som sensibles a les diferències i intentem que tothom que s’apropa a l’escola pugui trobar el seu espai i se senti còmode per aprendre música dins de les seves necessitats.

La principal novetat del curs que ve seran els nous estudis d’instruments de cobla. Així s’amplia el banc d’instruments de l’escola i es garanteix una mica més el futur d’instruments de la música tradicional com la tenora, el tible o el fiscorn?

Era un deute històric que tenia l’escola. Ens encanta poder dir que a partir d’ara l’escola de música es construeix sobre tres estètiques: música clàssica, música moderna i música tradicional. Som escola mixta on aquests tres llenguatges han d’estar presents i barrejar-se constantment. Tenim l’obligació d’impregnar d’aquestes tres estètiques als nostres alumnes perquè la música només és una i quanta més diversitat puguem abraçar, més completa serà la formació musical. A més, Banyoles ha estat capital de la sardana al llarg de la història i no tenia sentit que a l’escola no hi fossin presents els instruments fonamentals de la cobla.

Si haguessis d’animar a algú a apuntar-se a l’EMMB, quin motiu li donaries?

La resposta a aquesta pregunta podria ocupar diversos capítols d’un llibre. Hi ha infinitat d’estudis i investigacions que descriuen els beneficis que produeix a les persones el fet d’estudiar música. Per fer-ho curt, puc dir que la música és una activitat complexa i exigent que aporta plaer intel·lectual i que toca el cor. A l’EMMB comptem amb professionals de primer ordre apassionats de la seva feina que busquem constantment la motivació dels nostres alumnes, on tocar i gaudir han d’anar de la mà.