La proposta és una aposta per crear un gran cicle de cançó i recitat en català en el qual s’integri una miríada de tendències estètiques

L’Auditori de l’Ateneu acollirà diumenge (19 h, 12 €) l’espectacle El nus la flor d’Enric Casasses, Maria Mauri i Daniel Ariño organitzat per Joventuts Musicals de Banyoles i Joventuts Musicals de Catalunya. Després d’haver-se d’ajornar dues vegades a causa de la pandèmia, finalment la proposta basada en el recull de poemes de Casasses es podrà veure a Banyoles.

El nus la flor és un cicle original de 43 peces musicals entorn del poemari (Llibre+CD, Edicions Poncianes, 2018). El pianista i compositor Daniel Ariño pren una selecció del poemari i els musica de dues maneres diferents: l’una per a veu parlada i piano i l’altra per a veu cantada i piano. La combinació alternada de les dues configura aquest cicle que s’encadena de manera orgànica i diàfana.

El nus la flor és així una aposta per a crear un gran cicle de cançó i recitat en català en el qual s’integri una miríada de tendències estètiques: de l’impressionisme, el modernisme i l’espectralisme al jazz, el flamenco o el cabaret. La poesia de Casasses, juganera i calidoscòpica, rica de formes i estils, portava ja la música a dintre.

Enric Casasses entra en la literatura primer a partir de l’exemple del seu pare i després amb el mestratge d’Àngel Carmona i l’aprofundiment en la teoria-i-pràctica de l’art amb Stella Hagemann. Els seus llibres de poesia (La cosa aquella, No hi érem, Calç, Plaça Raspall, Uh, T’hi sé entre altres) han merescut diversos premis. També escriu prosa (El poble del costat, Diari d’Escània) i teatre (Do’m, Monòleg del perdó), a més de fer poemes-dibuix. Considera que el vers i la poesia són “música parlada” i que es realitzen en veu alta, i fa recitals tot sol o en col·laboració amb músics (Manel Pugès, Pascal Comelade, Feliu Gasull, Josep Prats, Triulet, Don Simon & Telefunken…). El recull de la seva poesia dels darrers anys, encara en la major part inèdit, va amb el títol d’El nus la flor. L’any passat va ser guardonat amb el 52è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Maria Mauri ha format part de diversos cors, entre els quals destaquen l’Ensemble O Vos Omnes, Fònics 2.0 i Cor Jove Nacional de Catalunya. Ha rebut classes de cant dels professors Carlos Gómez, Natasha Tupin i Enedina Lloris, entre altres. Actualment dirigeix el cor Ars in Nova. Es llicencia a l’ESMUC. Després se’n va a Londres a cursar el Master of Music-Piano Accompaniment a la Guildhall School of Music&Drama. Allà s’inicia al món de la direcció i de l’òpera i col·labora amb conjunts vocals i de música antiga. Té per mestres Salvador Brotons i Johan Duijck.

Daniel Ariño és pianista, compositor i improvisador de formació clàssica. Obté el Grau Professional al CMUS de Santiago de Compostela, el Grau Superior en Interpretació Clàssica i Contemporània a l’ESMUC, i el Màster d’Estudis Avançats en Interpretació CiC. La seva relació amb el mon del lied ha sigut sempre intensa i n’ha estudiat el repertori amb els professors Alan Branch i Francisco Poyato.

Les entrades per al concert de diumenge es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).