L’ensemble dirigida per Sylvan James reunirà dues clavecinistes d’alt nivell: Inés Moreno i Eva del Campo
L’Acadèmia 1750 i les clavecinistes Inés Moreno i Eva del Campo protagonitzaran el primer concert de la temporada a l’Auditori de l’Ateneu amb un recital organitzat per Joventuts Musicals de Banyoles i Joventuts Musicals de Catalunya que tindrà lloc dissabte 10 d’abril (20 h, 12 €) en què presentaran el programa Lluhida Academia de Música, un homenatge a les acadèmies musicals del barroc. El concert estarà dirigit per Sylvan James i reunirà dues clavecinistes d’alt nivell: Inés Moreno, guanyadora del Concurs de Música Antiga de Joventuts Musicals d’Espanya, i Eva del Campo, intèrpret catalana de llarg recorregut artístic.
El programa ofereix una re-visitació del passat per a crear un nou present. A finals de la Barcelona del segle XVIII, a les cases senyorials es varen produir una sèrie de concerts dels quals el Baró de Maldà en parla com de lluïdes acadèmies de música on podien escoltar des de les darreres simfonies dels compositors locals fins a Haydn, passant per el gran èxit que va tenir Pergolesi i el seu Stabat Mater.
Aquest esperit és el que pretén fer reviure la proposta però, és clar, des dels nostres temps, oferint una aproximació al moment i a la música, una aproximació perquè mai sabrem del tot el que realment escoltaren i feren, una aproximació, això sí, amb criteris historicistes. L’Acadèmia 1750, Inés Moreno i Eva del Campo recrearan una “lluhida academia” perquè en puguem gaudir en ple segle XXI.
L’Acadèmia 1750 és una ensemble que nasqué l’any 2006 amb el nom de “La Principessa filosofa” i a partir de l’any 2009 començà la seva col·laboració amb al Festival de Músiques de Torroella, prenent el nom d’Acadèmia 1750, fins que l’any 2015 Massimo Spadano n’assumí el lideratge. Els components de l’Acadèmia 1750 són músics especialitzats en el camp de la interpretació històrica i mantenen en comú l’interès per l’aprofundiment en la tècnica interpretativa en qüestió tot utilitzant còpies i/o originals dels instruments originals. Tots els membres de l’Acadèmia formen part de coneguts projectes orquestrals com “Le Concert des Nations”, “Les Musiciens du Louvre”, “Concerto Köln”, “Al Ayre Español” i “El Conciert Español”, entre d’altres.
Inés Moreno Uncilla va començar els seus estudis de clavicèmbal amb vuit anys a San Lorenzo del Escorial. Amb 17 anys es va traslladar a Suïssa per estudiar a la prestigiosa Schola Cantorum Basiliensis de Basilea amb Andrea Marcon, amb qui va realitzar els estudis superiors. Va finalitzar la carrera l’any 2016 amb altes qualificacions. Posteriorment va realitzar els màsters de pedagogia amb especialitat en clavecí i d’interpretació a la mateixa institució.
Moreno ha participat a classes magistrals amb Olivier Baumont, Jacques Ogg, Ferdinando Tagliavini, Jean-Marc Aymes i Bertrand Cuiller. L’any 2018 va guanyar el primer premi de la primera edició del Concurs de Música Antiga i el 2012 el primer premi en la Competició ORDA d’Amsterdam en la categoria de música de cambra, a més de resultar finalista a la XXI Johann-Sebastian-Bach-Competition el 2018 (Leipzig). Forma part del grup Vivalma Ensemble centrat en la música barroca del període francès i al grup I Discordanti amb el qual ha realitzat nombrosos concerts arreu d’Europa.
Eva del Campo va començar els estudis de clavicèmbal amb Jordi Reguant i Marju Vatsel en diferents conservatoris catalans després de finalitzar la seva formació pianística. Més tard es va graduar al Departament de Musique Ancienne del CNR de Tolosa) amb Yasuko Bouvard i François Saint-Yves. També va obtenir el Grau Superior de Clavecí amb Béatrice Martin a l’Esmuc. Del Campo ha realitzat diversos recitals als estats espanyol i francès junt al violoncel·lista barroc Guillermo Turina, amb qui va guanyar el VIII Concurs Internacional de Música Antiga de Gijón i amb la violagambista francesa Anne Gaurier, amb qui ha fundat l’ensemble “Les Sons Harmoniques”. És requerida regularment per diverses orquestres i exerceix de professora de clavecí a Tolosa, Badalona i Granollers.
Les entrades per al concert de dissabte es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).