El centre reprèn les classes amb el 100% de presencialitat i la voluntat de recuperar les activitats amb públic
L’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB) ha donat el tret de sortida aquesta setmana al curs escolar 2021-2022 amb la introducció dels instruments de cobla i la consolidació dels diferents grups de cors i orquestres amb noms populars banyolins com a principals novetats.
El centre ha iniciat aquests dies les classes de fiscorn, tible i tenora fruit d’un conveni amb el Foment de Banyoles i l’Ajuntament gràcies al qual s’han adquirit dues tenores i dos tibles nous de lutier artesanal que se sumen als instruments de cobla que el Foment va cedir a l’escola el curs passat. D’aquesta manera, l’EMMB completa l’oferta formativa de música clàssica i música moderna amb la de música tradicional.
Pel que fa als grups de cors i orquestres, es consoliden les tres seccions de la Jove Orquestra de Banyoles (JOB), les tres de la Banyoles Big Band, les dues de l’Orquestra de Guitarres i els quatre cors i totes aquestes formacions passen a ser batejades amb noms procedents del folklore i la cultura popular banyolina, com ara esqueis, lilaines, xalió, juncans, cairut i rodons, a més dels ja existents balma i batenvic (podeu veure’n les definicions aquí).
L’escriptor Àngel Vergés, que ha participat en la tria d’aquests noms i és autor d’obres com El costumari banyolí i Llegendes i misteris de Banyoles, editades per Quaderns de Banyoles, ha afirmat que “els noms de les orquestres de l’EMMB no solament fan una clucada d’ull a la nostra història, sinó que tenen relació amb el nostre paisatge més íntim, a la nostra geologia més propera, que és màgica i sorprenent”. “A més de referències a la història i al nostre paisatge l’escola aposta per la creativitat”, celebra, afegint que “no és fàcil relacionar elements de la nostra tradició heretada amb la creació actual”.
Amb aquests noms relacionats amb la història, la cultura popular banyolina i el paisatge es pretén posar en valor aquesta tradició i donar-la a conèixer entre l’alumnat de l’escola i al públic d’aquestes formacions quan actuen fora de la comarca.
Altres novetats
Una altra de les novetats serà la represa progressiva de les activitats amb públic, com ara concerts, audicions, intercanvis o trobades musicals, que s’han vist aturades per la situació sanitària general i que es tornaran a organitzar sempre en funció de la normativa vigent en cada cas i seguint les indicacions dictades pel Departament d’Educació. Les classes es reprenen amb el 100% de presencialitat i només es faran classes virtuals en casos de confinament fruit de la Covid-19 o quan les mesures ho estableixin.
Pel que fa als espais, els alumnes de l’EMMB disposaran aquest curs de l’Auditori de l’Ateneu per a assajar i fer-hi classe, i també del Monestir de Sant Esteve i l’espai Eat Art, gràcies a la col·laboració en aquest últim de la Fundació Lluís Coromina.
L’escola està formada per 350 alumnes d’entre 3 i 77 anys i un total de 27 professors titulars amb trajectòria reconeguda tant en l’àmbit pedagògic com artístic. Aquest curs l’EMMB ha incorporat tres professors nous, entre els quals el que realitzarà les classes d’instruments de cobla.
L’EMMB manté obert el període de preinscripcions durant el setembre. Totes aquelles persones que desitgin matricular-se al curs 2021-2022 de l’EMMB poden inscriure’s durant aquest mes de manera telemàtica a www.emmb.banyoles.cat. El Pla d’Estudis ofereix diferents itineraris adaptats a les necessitats, interès i dedicació de l’alumnat. Per a sol·licitar informació, podeu dirigir-vos a emmusica@ajbanyoles.org o bé telefonar al 972 576049.