L’Ateneu – CMEM de Banyoles estrena una nova pàgina web que agrupa tota la informació de l’equipament en una interfície molt més intuïtiva i un disseny innovador

El programa d’activitats culturals del primer semestre de l’any a l’Ateneu Bar continuarà aprofundint en la potenciació de la música feta a la comarca, amb noms com Micos i Koalas, Bicefal Project o Tiger Flash. La programació, però, comptarà amb d’altres noms destacats com Magalí Sare, Tokaji Quartet, Marçal Xirau o BigBlack Rhino duo, el disc del qual ha estat escollit un dels millors àlbums de les comarques gironines. A banda dels concerts, l’Ateneu Bar seguirà amb el cicle “Vers al bar” de recitals de poesia i la proposta mensual del Documental del mes. La novetat l’aportarà el cicle de converses “Cinc cèntims de creació local” organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i la Biblioteca que tindrà lloc els dimarts de febrer i permetrà conèixer i reivindicar la producció cultural de la comarca.

L’Ateneu Bar presenta una programació cultural que ofereix propostes gratuïtes cada dijous al vespre. Els concerts de petit format amb música en directe seguiran sent el punt fort de la temporada convertint l’escenari de l’Ateneu Bar en una plataforma per promocionar els grups del Pla de l’Estany. Alhora, però, s’ha programat l’actuació d’altres artistes destacats a nivell català, així com propostes originals, novedoses i trencadores. És el cas de la música experimental de Marçal Xirau, el músic que actuarà aquest dijous a l’Ateneu Bar presentant el seu primer disc en solitari, Llibre n.1, on explora els móns de la música experimental i l’electrònica amb una històrica formada per cinc capítols concebuts com un conjunt. El 14 de febrer serà el torn de Tokaji Quartet, que portaran a l’Ateneu Bar una proposta acústica que combina la música clàssica amb temes moderns reinterpretant els autors que han marcat la històrica de la música popular del segle XX i principis del XXI.

Una setmana després, el 21 de febrer, un grup ideal per Carnestoltes, Tiger Flash. Una de les novetats musicals de la comarca que aixecarà tothom de la cadira amb el seu repertori carnavalesc format tant per temes propis com per versions dels 90 amb la sonoritat dels 80. Set dies després la cantant i actriu Natalyia Nesterchuck i el pianista i compositor Ultano Gómez, ambdós professors de l’Escola Municipal de Música de Banyoles, presentaran la proposta creativa que ha donat lloc a Duo Scala, amb un repertori de jazz i soul. El 14 de març l’Ateneu Bar acollirà l’actuació de l’Ateneu Gospel, el primer cor estable de gospel format a Banyoles i dirigit per un dels músics més representatius del swing i el jazz tradicional a Catalunya i director de la Barcelona Jazz Orquestra, Dani Alonso. El dijous següent li tocarà a Buena Onda, que oferirà un espectacle ple d’emocions amb un repertori format per cançons d’ara i de sempre tocades per un caixó, una guitarra i dues veus, la de Violeta Canales i Albert Gallardo.

L’11 d’abril Micos i Koalas sorprendran tothom amb la seva irreverència i bipolaritat damunt de l’escenari, mentre que el 9 de maig Diana’s Pipol transitarà pels grans èxits internacionals del soul, l’R&B, el blues o el pop que han marcat generacions. El tram final de la temporada el marcarà la presentació el 16 de maig de Bicefal Project, un grup format pels banyolins Albert Costa i Julià Gratacós que pujarà per primer cop als escenaris amb un concert de rock a l’Ateneu Bar. El 23 de maig la primera guanyadora del Concurs Joventuts Musicals de Jazz, Magalí Sare, actuarà amb Manel Fortià amb un format petit i despullat emmarcat en el 26è FEMJazz! Festival d’Emergències Musicals i en la Xarxa de Músiques de Catalunya. El 13 de juny serà el torn de BigBlack Rhino Duo. Núria Mancebo i Gerard Bruguès presentaran en format duet un repertori amb versions i temes propis impregnats de música negra i passió. El disc de la banda gironina, Thoughts under the skin, ha estat escollit el cinquè millor àlbum gironí de l’any 2018 (l’any passat ja van quedar en novè lloc amb el seu EP Come back home.

La fi de festa l’aportarà, com cada juny, la Jam Session de l’EMMB que tindrà lloc a la terrassa de l’Ateneu el 20 de juny. L’alumnat de l’escola interpretarà temes clàssics i estàndards improvisats en una actuació que permetrà veure de prop els joves músics i cantants de la ciutat.

CICLE DE XERRADES CULTURALS EL MES QUE VE

La novetat d’aquesta temporada l’aportarà el cicle de converses organitzat pel Centre d’Estudis Comrcals de Banyoles i la Biblioteca “Cinc cèntims de creació local”, que oferirà cada dimarts de febrer a les vuit del vespre una conversa moderada per Jordi Xena i una lectura de textos a càrrec de Miquel Torrent. Aquesta activitat pretén donar a conèixer i reivindicar la producció cultural de la comarca amb l’objectiu de potenciar els autors del Pla de l’Estany i difondre la seva obra. En aquesta primera edició, la literatura serà la protagonista amb quatre autors destacats de la història recent de Banyoles. Les xerrades giraran al voltant de les figures de l’enginyer tèxtil i aficionat al teatre Jaume Farriol; Pere Vedaguer, un dels autors catalans més prolífics de la Catalunya Nord; el professor i autor de poesia, assaig, novel·la i teatre Frederic Coromines, i l’eclesiàstic i escriptor Mossèn Lluís Constants.

Totes les sessions estaran acompanyades de persones que van tenir l’oportunitat de conèixer els personatges o que han treballat la seva obra, com és el cas de Joan Solana i Núria Farriol, que acostaran la figura de Farriol; Xavier Xargay i Joan-Lluís Lluís, que parlaran de Verdaguer; Jordi Galofré i Joan Olivas en el cas de Corominas i Àngel Vergés i Miquel Aguirre en el de Mn. Lluís Constans.

ALTRES ACTIVITATS

Paral·lelament, l’Ateneu Bar seguirà oferint una sessió mensual del club de lectura de poesia organitzat per la Biblioteca de Banyoles. Durant aquest primer semestre, el cicle “Vers al bar”, que se celebra el darrer dijous de mes a les vuit del vespre, comptarà amb els recitals de poesia de Roger Vilà, Miracle Sala, Salvador Oliva i Josep Navarro Santaeulàlia. Així mateix, també continuarà la proposta del Documental del mes cada primer dijous de mes. Amb totes aquestes propostes, la programació de l’Ateneu Bar dinamitza l’oferta cultural de la ciutat, amb activitats culturals gratuïtes de petit format que donen cabuda a diferents públics i sensibilitats.

NOVA PÀGINA WEB

Per altra banda, amb l’arrencada del nou any, l’Ateneu – CMEM de Banyoles ha presentat una nova pàgina  web. L’espai, molt més intuïtiu, visual i amb un lloc destacat per a les xarxes socials, agrupa en un sol espai la informació de tots els serveis de l’equipament, com són l’Escola Municipal de Música de Banyoles, l’Auditori de l’Ateneu i l’Artista Resident o l’Ateneu Bar. Cada secció del menú disposa de la informació pertinent segons l’apartat que es tracti: notícies, agenda d’activitats, compra d’entrades en el cas de l’Auditori o l’oferta educativa i la relació de professors en el cas de l’EMMB.