Se celebrarà cada dijous de febrer a les 8 del vespre a l’Ateneu Bar
Amb l’objectiu de donar a conèixer i reivindicar la producció cultural de Banyoles, la Biblioteca Pública i el Centre d’Estudis Comarcals organitzen la segona edició del cicle Cinc cèntims de creació local que, a partir d’aquest dijous i durant tots els dijous d’aquest mes de febrer, se celebrarà a l’Ateneu Bar. En aquesta segona edició, el cicle se centrarà en els artistes plàstics i el protagonitzaran quatre autors locals a partir de converses entre persones que els van conèixer o que han treballat la seva obra.
Cinc cèntims de creació local és un cicle de converses obert a qualsevol persona que vulgui conèixer el potencial creatiu de Banyoles. Autors i autores, artistes o personatges vinculats a Banyoles centren anualment el cicle, que arriba aquest any a la segona edició. Cinc cèntims de creació local es va crear amb l’objectiu de potenciar els autors propis de Banyoles i comarca i difondre la seva obra més enllà del coneixement dels experts.
La directora de la Biblioteca de Banyoles, Eva Martí, ha destacat que “amb aquest cicle volem donar a conèixer els autors locals per potenciar-los i reivindicar-los” i ha afegit que “ho fem en un entorn com l’Ateneu Bar perquè arribi a més persones”. En aquest sentit, el regidor de Cultura Miquel Cuenca ha assegurat que Cinc cèntims de creació local és “una eina important per donar a conèixer els creadors locals, però d’una manera i un format més divulgatiu, aproximant-los a les generacions que no els coneixen”.
Per la seva banda, el vicepresident del Centre d’Estudis Comarcals, Carles Puncernau, ha explicat que, en aquesta segona edició, el cicle es vertebrarà com en la primera al voltant de converses informals cada dijous del mes de febrer a les vuit del vespre a l’Ateneu Bar que seran moderades per la periodista Bàrbara Julbe”.
Converses al voltant de la pintura
En aquesta segona edició, la pintura serà l’eix vertebrador del cicle durant el qual es conversarà al voltant de quatre artistes destacats de la història més recent de Banyoles i es descobriran les seves obres de la mà de persones que van tenir l’oportunitat de conèixer-los o que han treballat la seva obra.
Per aquesta edició, Cinc cèntims de creació local se centrarà en les figures de Manel Pigem, Joan de Palau, Lluís Vilà i Lluís Güell. En la primera sessió, aquest dijous 6 de febrer, l’arquitecte i nebot besnét del pintor Jordi Pigem i el crític i col·leccionista d’art Jordi Gimferrer, parlaran de la figura de Manel Pigem.
El dijous 13 de febrer els pintors Joan i Raimon de Palau conversaran amb l’artista i crític d’art Lluís Roura de la figura del seu pare Joan de Palau. La figura del pintor, escultor i dissenyador Lluís Vilà centrarà el Cinc cèntims de creació local el dijous 20 de febrer amb la conversa entre el fotògraf i amic de l’artista Joan de la Parra i la professora d’Art Contemporani de la Universitat de Girona Lluïsa Faxedas, quan es compleixen deu anys de la seva mort. La segona edició del cicle es tancarà el dijous 27 de febrer amb la conversa entre Jordi Gimferrer i Antoni Álvarez de Arana, crític d’art, sobre la figura de l’escultor, pintor, decorador i interiorista Lluís Güell, que va néixer fa 75 anys.
Cinc cèntims de creació local està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles, el Centre d’Estudis Comarcal del Pla de l’Estany, la Biblioteca de Banyoles, l’Ateneu Bar, la Xarxa d’Arxius Comarcals i el Consorci per la Normalització Lingüística.