El trio va ser guardonat al 2017 amb el Premi Enderrock a millor disc de jazz

El pianista i compositor Marco Mezquida clourà la residència artística de l’Ateneu – Centre Municipal d’Estudis Musicals 2018 amb un concert de M.A.P. a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles que tindrà lloc dissabte 15 de desembre (21 h, 15 euros). M.A.P. és un trio format per Mezquida al piano, pel saxofonista malagueny Ernesto Aurignac i pel bateria banyolí Ramon Prats, aquest darrer premiat per l’Associació de Músics de Jazz de Catalunya com a Músic de l’any. Per això no és cap casualitat que el brillant compositor menorquí hagi triat M.A.P. per acomiadar-se de la seva intensa residència artística, que haurà portat a Banyoles quatre concerts en format clàssic, dansa, flamenc i ara jazz.

M.A.P., que és l’acrònim de Mezquida-Aurignac-Prats, oferirà un energètic viatge pel talent compositiu i interpretatiu dels tres músics, units en un sensacional trio que explora els sons sense límits al llarg dels dotze temes que integren el primer disc de la formació. Un treball que va ser guardonat l’any 2017 amb el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de jazz. El grup oferirà un estimulant viatge sonor, sorprenent i engrescador, amb tocs de classicisme combinats amb desenvolupaments de free-jazz.

Serà el quart i darrer concert del que haurà estat el vuitè artista resident de l’Ateneu – CMEM. Compositor brillant, improvisador, eclèctic i versàtil, Mezquida és una de les figures musicals que ha irromput amb més força les últimes dècades a l’escena peninsular. Tot i la seva joventut, el seu talent s’ha més que confirmat i és aclamat per crítica, públic i col·legues.

Nascut el 1987 a Maó i llicenciat en piano jazz el 2009 a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), als seus trenta-un anys Marco Mezquida s’ha convertit en un dels músics més valorats i sol·licitats del panorama jazzístic i les músiques improvisades a Espanya, tal com demostra la seva intensa i versàtil activitat concertística, discogràfica i creativa al costat dels millors músics del país i col·laborant amb artistes de renom mundial com Lee Konitz.

La residència artística de l’Ateneu – CMEM de Mezquida ha coincidint amb el moment més dolç de la seva carrera. Elogiat per la seva versatilitat i el seu potent magnetisme musical, és un dels artistes més complets i expressius de la seva generació. Ha gravat més de cinquanta discos, ha actuat en festivals i cicles de vint-i-cinc països en quatre continents, en auditoris i clubs de jazz emblemàtics i acumula una desena de premis reputats.

TOTS ELS CONCERTS DE LA RESIDÈNCIA ARTÍSTICA

Durant aquest any, l’artista resident 2018 haurà ofert quatre concerts a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. Amb l’espectacle Els somnis de Ravel, Mezquida va encetar la residència el 24 de febrer passat amb un viatge oníric per l’imaginari musical i personal de Maurice Ravel: un somni a través de la modernitat del seu llegat i de l’eclecticisme de les músiques que el van influir. El recorregut va passar del classicisme francès als virtuosos romàntics, i de la música popular al jazz.

L’11 de maig, Mezquida va pujar a l’escenari acompanyat de la dansa de Sol Picó amb Cita a cegues, un viatge musical amb sinestèsia de moviment i sons. Un espectacle que va ajuntar dos autèntics animals escènics. Sol Picó, una de les coreògrafes i ballarines de dansa contemporània més aplaudides, i les interpretacions sofisticades i lluminoses de Mezquida.

Un altre dels clímaxs de la residència es va produir el 22 de setembre en la presentació de Conexión amb Juan Gómez Chicuelo, un dels compositors i guitarristes més sòlides i influents del flamenc actual, guanyador d’un Goya i soci, entre d’altres, de Poveda o Duquende. Junts, van portar a l’Auditori de l’Ateneu una de les trobades artístiques més celebrades dels darrers anys.

ACTIVITATS PARAL·LELES

A banda dels concerts, la residència artística ha anat acompanyada de diverses activitats paral·leles per arribar al gran públic. Pel que fa a aquest mes de desembre, dimarts dia 11 es realitzarà al Museu Darder (19 h) el taller de lectura d’El perseguidor, un conte de Julio Cortázar que se situa al París dels anys 50 i que té com a protagonista Johnny Carter, un saxofonista de jazz inspirat en la figura de Charlie Parker. Per altra banda, divendres 15 es realitzarà la darrera activitat de la residència amb “La classe va a concert”, on els estudiants de l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB) tindran l’oportunitat d’intercanviar experiències amb músics de M.A.P.