La banda, especialitzada en concerts per a públic familiar, és una de les formacions més consolidades del panorama jazzístic català

L’Auditori de l’Ateneu de Banyoles acollirà diumenge 10 de març (19 h, 5 €) la projecció del migmetratge El Rostre Pàl·lid amb la música en directe de December Quintet. Un grup format per primeres espases del jazz que posaran música al clàssic dirigit i protagonitzat per una de les principals estrelles del cinema mut,  Buster Keaton. El concert, organitzat per Joventuts Musicals de Banyoles i Joventuts Musicals de Catalunya i emmarcat en la Xarxa de Músiques a Catalunya, ofereix un espectacle musical i cinematogràfic apte per a tots els públics.

La pel·lícula és un clar exemple de comèdia de cinema mut en la qual la gestualitat dels personatges mostra tot allò que l’espectador necessita saber per entendre el film, basat en la història d’uns malvats buscadors de petroli que volen fer fora una tribu índia de les seves terres. El cap dels indis ordena als seus guerrers matar el primer rostre pàl·lid que passi pel seu poblat, que resulta ser Buster Keaton en el paper d’un feliç caçador de papallones. La música composta pel December Quintet barreja diferents estils de jazz (latin, swing, bebop, ragtime, fusion, etc.) i intenta millorar la comprensió de l’argument i augmentar les emocions de l’espectador marcant els cops d’efecte del film i destacant els sentiments dels personatges.

December Quintet ha creat una banda sonora original i moderna per a un dels clàssics del cinema mut de l’any 1922. En l’espectacle, els integrants del December Quintet expliquen com les diferents melodies acompanyen un personatge en concret i emfatitzen els seus gestos en les projeccions de cinema mut. El concert consta d’una primera part on es presenten els instruments, la pel·lícula i s’explica la funció de la música al cinema mut; i una segona part on es projecta el film i s’interpreta la banda sonora en directe. Així, recuperant l’ofici dels músics de principis de segle XX, December Quintet acompanya musicalment la projecció de la pel·lícula muda.

L’espectacle creat per December Quintet es va estrenar al Teatre Auditori de Granollers i, posteriorment, s’ha seguit representant de forma continuada per diverses sales de concert i teatres de Catalunya obtenint sempre una molt bona rebuda per part del públic assistent i crítica. El grup també ha creat la banda sonora d’una altra pel·lícula del mateix Buster Keaton, Convict 13, que ha estat interpretada arreu de Catalunya juntament amb El Rostre Pàl·lid. Les dues pel·lícules són un clar exemple de comèdia muda en la qual la gestualitat dels personatges ens mostra tot allò que l’espectador necessita saber per entendre la pel·lícula.

La formació de jazz December Quintet, formada l’any 1996 per uns joves estudiants de música,  és actualment una de les formacions més consolidades del panorama jazzístic català, especialitzada en concerts de jazz per a públic escolar i familiar. La formació està formada per Gabriel Amargant (saxo i clarinet), Nico Cabrera (baix), Roc Sala (teclat), Joan Vidal (bateria) i Nil Villà (saxo). Tots ells són músics professionals sortits de l’ESMUC i guardonats en diverses ocasions per la seva tasca creativa i interpretativa.

Les entrades per al concert de dissabte es poden comprar per Internet a través d’aquest enllaç i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).