Les sessions han omplert cada dimarts l'Auditori de l'Ateneu analitzant la vida i obra de quatre arquitectes locals.

La tercera edició del cicle Cinc cèntims de creació local es va tancar ahir al vespre a l’Auditori de l’Ateneu amb gran èxit. Durant quatre setmanes, l’obra de quatre arquitectes locals ha centrat les sessions a partir de converses entre persones que els han conegut o que han treballat la seva obra. Cinc cèntims de creació local està coorganitzat per la Biblioteca de Banyoles i el Centre d’Estudis Comarcals.

Cinc cèntims de creació local vol reivindicar la producció cultural de Banyoles i comarca en diferents àmbits. Autors i autores, artistes o personatges vinculats a Banyoles han centrat anualment el cicle. Per primera vegada, Cinc cèntims de creació local s’ha fet a l’Auditori de l’Ateneu, en un canvi condicionat per les restriccions d’aforament per la Covid-19.

El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, s’ha mostrat satisfet de l’èxit d’aquesta edició i ha destacat que “els Cinc cèntims es consoliden definitivament com una eina necessària per a recordar i reivindicar els creadors locals però sobretot com un espai de reflexió sobre la ciutat que volem construir”.

Una altra de les novetats d’aquesta edició ha estat la introducció de la figura dels comissaris que han conduït les xerrades. L’arquitecte Marc Riera, co-comissari d’aquesta edició juntament amb el també arquitecte Pau Sarquella, ha destacat que “ha estat una experiència molt positiva perquè ens ha permès aprendre dels arquitectes dels que hem parlat, a través de la recerca que hem fet de la seva vida i obra”. En aquest sentit, Marc Riera ha afegit que “creiem que hem aconseguit tenir una triple visió de cada arquitecte: la seva vessant personal, la seva visió professional i també la seva relació amb la ciutat”.

El cicle es va obrir amb una sessió centrada en l’obra de Francesc Figueras de Ameller, que vaser arquitecte municipal des de 1928 a 1972. Després va continuar amb converses sobre els arquitectes Jordi Masgrau Boschmonar i Jeroni Moner Codina i es va tancar ahir amb l’arquitecte Josep Riera i Micaló.

Després de les converses, aquesta tercera edició inclourà també una visita guiada per conèixer els principals projectes que els quatre protagonistes van desenvolupar a Banyoles i, a la vegada, descobrir el ric patrimoni arquitectònic de la ciutat. La visita s’ha posposat per les actuals restriccions per la Covid-19 i està previst que se celebri el dissabte 12 de juny. Aquelles persones que tenien plaça per a la visita se’ls mantindrà la reserva.

Tots els col·loquis han estat enregistrats i en els propers dies estaran disponibles als canals de l’Ajuntament i el Centre d’Estudis Comarcals. Així mateix, totes les obres citades durant el cicle es troben al Fons Col·lecció Local de la Biblioteca de Banyoles.

Cinc cèntims de creació local està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles -a través de la Biblioteca de Banyoles i l’Ateneu – CMEM- i el Centre d’Estudis Comarcal del Pla de l’Estany i compta amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, la Xarxa d’Arxius Comarcals i el Consorci per la Normalització Lingüística.