Serà l’únic concert a Catalunya del grup, que ha guanyat cinc Grammys i ha posat banda sonora a la lluita contra l’apartheid i a l’ascens de Nelson Mandela al poder

El grup sud-africà Ladysmith Black Mambazo farà parada dissabte 27 d’abril a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles (24 h, 15€) en l’únic concert que faran a Catalunya, organitzat per Joventuts Musicals de Banyoles, i que té les entrades exhaurides des de fa setmanes. Es tracta del grup més llegendari de la música sud-africana que durant més de 50 anys ha enamorat audiències de tot el món amb les seves emotives harmonies vocals, els seus característics moviments de ball, les seves bromes i el seu desplegament a l’escenari.

Una autèntica llegenda viva que ha gravat mig centenar de discos multipremiats, ha acaparat cinc Grammys -el darrer, l’any passat, al millor àlbum de músiques del món- i 19 nominacions més i ha posat banda sonora a la lluita contra l’apartheid i a l’ascens de Nelson Mandela al poder. Nou intèrprets es desplegaran a l’escenari de l’Auditori de l’Ateneu enmig d’una gira internacional que els portarà per Finlàndia, Suïssa, Alemanya i Bèlgica abans d’iniciar un tour pels Estats Units.

Ladysmith Black Mambazo va néixer el desembre de 1960, ara fa 59 anys, format majoritàriament per germans i cosins del fundador del grup, Joseph Shabalala. Durant les quasi sis dècades de vida, Ladysmith Black Mambazo s’ha anat regenerant amb familiars i amics, fins al punt que quatre dels actuals membres del grup porten el cognom Shabalala. El fundador va aprendre l’estil a capella tradicional zulu que ha catapultat la banda a l’Olimp sonor, de manera que el sud-africans s’han convertit en escola de la cultura musical zulú. A poc a poc van començar a guanyar totes les competicions a les que es presentaven i se’ls va arribar a prohibir participar en concursos perquè no deixaven guanyar a altres grups.

Van arribar a les audiències occidentals gràcies a Paul Simon, que l’any 1986 va quedar fascinat pel grup i va incorporar les riques polifonies zulus del grup al seu exitós àlbum Graceland (1986), una gravació mítica que es considera el naixement de la World Music com a fenomen de masses. La banda va actuar a Moonwalker, de Michael Jackson, el 1988, va acompanyar Nelson Mandela a Oslo per a rebre el Nobel de la Pau i va cantar en la seva investidura com a president sud-africà, així com en la celebració del seu aniversari l’any 1994. Han col·laborat amb grans de la música, des de Simon a Dolly Parton, han cantat davant de la família reial anglesa i han rebentat el Carnegie Hall. A més de les nominacions als Grammy, van ser nominats als Oscar i als Emmy pel documental On Tiptoe: Gentle Steps to Freedom.

Amb el pas dels anys, els membres originals del grup han acollit generacions més joves però l’esperit i el missatge de Ladysmith Black Mambazo, que va il·luminar i donar esperança en els pitjors anys de l’Apartheid, roman intacte, fins esdevenir una icona del segle XX encara vigent avui en dia.