La programació d’arts escèniques i musicals, museus, patrimoni, biblioteca i festes inclou més de 150 activitats de gener a juny

Cosmos Quartet i Lluís Gavaldà seran alguns dels protagonistes de la nova programació de Cultura Banyoles per al primer semestre de 2024. La programació d’arts escèniques i musicals, museus, patrimoni, biblioteca i festes inclou més de 150 activitats per a tots els públics.

La nova programació de Cultura Banyoles per al primer semestre de 2024 s’ha presentat aquest vespre en un acte a l’Auditori de l’Ateneu. La presentació ha permès donar a conèixer el conjunt de l’activitat cultural que es podrà veure de gener a juny de l’any vinent als diferents equipaments culturals de la ciutat amb propostes d’arts escèniques i musicals, així com de la biblioteca, patrimoni cultural, dels museus i de festes.

En l’obertura de l’acte, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha assenyalat que “més enllà de la quantitat ingent de propostes, cal destacar-ne la gran varietat, des d’activitats pensades per al gran públic fins a d’altres més minoritàries, que són igualment necessàries. I també que cadascun dels equipaments i serveis és capaç de presentar noves propostes -per exemple la ruta de les Pesqueres dels Museus o la línia de Cinema Club-, consolidar-ne d’existents -com el cicle de poesia de la Biblioteca- o mantenint la capacitat de portar artistes atractius, com és el cas de les arts escèniques”.

 

Programació musical

Pel que fa a la programació de músiques modernes a l’Auditori de l’Ateneu, s’obrirà al gener amb Los Saxos del Averno, un combo saxofònic que parteix del so R&B dels anys 50, amb tocs llatins i altes dosis de rock. Al febrer, Alba Careta i Henrio presentaran el seu treball discogràfic Udolç, un viatge oníric per les cançons de bressol que han passat de generació en generació per tranquil·litzar i adormir els infants. Una coproducció del Càntut. Cançons de tradició oral, la Fira Mediterrània de Manresa i el Departament de Cultura de la Generalitat.

Al març, arribarà a Banyoles l’Orchestra Fireluche. Després d’Ataràxia (2019), disc conjunt de l’Orchestra Fireluche i Pau Riba, la singular formació presentarà a l’Auditori de l’Ateneu Segona Florada (2022), una continuació natural on destaca la veu de Riba (1948-2022), embolcallada amb la música sempre sorprenent de l’Orchestra Fireluche. I a l’abril Lluís Gavaldà i Joan-Pau Chaves portaran a Banyoles l’espectacle Sona la cançó, on repassen en acústic els temes més celebrats d’Els Pets i les cançons que van inspirar-les.

Pel que fa a música clàssica i músiques del món en aquest primer semestre, s’obrirà al gener amb el concert que oferiran Metropolitan Union Barbershop Quartet, on presentaran Bachbershop, un espectacle que crea ponts entre dues èpoques per veure que ni el barroc està tan lluny de la música moderna ni al revés. Al febrer, Cosmos Quartet, un dels quartets de corda més atractius del panorama musical actual, oferiran el primer concert de la seva residència artística a l’Ateneu de Banyoles on interpretaran obres de Mozart, Brahms i l’estrena d’una peça inèdita de Manuel Rodríguez Valenzuela. També al febrer actuaran a l’Auditori de l’Ateneu Shahab Azinmehr i Massud Naderi, que oferiran un concert a duo de llaüt i percussió de música clàssica persa.

Al març la trompetista i cantant Alba Armengou i el guitarrista Vicente López presentaran Susurros del viento, un viatge musical que va des del jazz de la dècada de 1950 fins als ritmes brasilers i els boleros. Per al públic familiar, a l’abril la companyia Pentina el Gat presentarà Surime i, en música clàssica, la GIO Symphonia tornarà a Banyoles per presentar Mozart & Rameau, una proposta per fer viure al públic una serenata musical pròpia del segle XVIII. I al maig, Cosmos Quartet oferirà un segon concert acompanyats, en aquesta ocasió, per Noelia Rodiles al piano i Mariona Mateu al contrabaix, amb un concert dedicat a Schubert amb la interpretació del quartet Rosamunda i el famós quintet La Truita.

 

Programació cinema

L’Auditori de l’Ateneu continuarà aquest primer semestre de 2024 oferint una programació estable de cinema amb les propostes del Documental del Mes i del Cicle Gaudí, impulsat per l’Acadèmia de Cinema en Català amb el suport de la Generalitat i les diputacions catalanes. Destaquen títols com El mestre que va prometre el mar o Creatura. També s’inicia una nova línia de Cinema Club en col·laboració amb la distribuïdora banyolina fromzero cinema, col·laboració que inclou la projecció de L’eternitat de Christophe Farnarier i que neix amb la voluntat que vagi creixent i consolidant-se. I també continuaran les propostes de cinema familiar, amb el Cicle de Cinema Familiar CinemaXic d’Òmnium Cultural, entre altres.

 

Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la nova programació de Cultura Banyoles s’iniciarà demà dimecres i es podran comprar al web de Cultura Banyoles a www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament.