Han rebut el Premi Teresa Rebull 2018 a millor projecte de producció musical en cultura popular

El públic banyolí tindrà l’oportunitat de conèixer el premiat projecte del cantant, compositor i guitarrista Arnau Tordera i el tenorista Magí Canyelles Les cançons seran sempre nostres, que presentaran aquest dissabte 2 de febrer (21 h, 12 €) a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. Un recital que reinterpreta el cançoner tradicional i el sotmet a sons contemporanis per acostar-lo als nous públics i evitar que caigui en l’oblit. La tasca de Tordera i Canyelles de recuperar cançons tradicionals que han passat de generació en generació unint la música d’arrel amb la moderna els ha valgut el Premi Teresa Rebull 2018 com a millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional. El duet, creat expressament per l’impuls d’aquest projecte, està immers de ple en la gira de presentació per tot el país d’aquest espectacle que ara estrenarà a Banyoles.

El líder del grup Obeses, conegut pel seu carisma, força i energia damunt l’escenari, s’ha unit a l’art i sensibilitat del tenorista tradicional Magí Canyelles per tirar endavant una proposta que pretén connectar els mons de la música d’arrel i la música moderna amb un tractament atrevit i estèticament trencador que està sorprenent arreu amb èxit de públic i de crítica. Per l’espectacle, han unit instruments clàssics amb d’altres de moderns que eleven les cançons populars de tota la vida a una nova atmosfera d’instrumentació innovadora i actitud desacomplexada que reivindica la música tradicional catalana. Per fer-ho, despleguen un quintet a l’escenari format per Tordera a la veu i a la guitarra elèctrica, Canyelles a la tenora, Joana Gumí al violí i acordió diatònic, Arnau Burdó a la veu, teclats i electrònica i Maribel Rivero a la veu i al contrabaix.

L’objectiu és rescatar i normalitzar el coneixement i l’ús popular de la cançó tradicional, un patrimoni musical que, de generació en generació, ha recollit les històries, inquietuds i sentiments de la gent. Tot plegat amb la voluntat de difuminar les fronteres que separen el públic d’ambdues escenes i qüestionar alguns esquemes mentals preestablerts. El repertori de l’espectacle parteix d’una selecció de les cançons recollides al llibre Explica’m una cançó – 20 cançons tradicionals catalanes (Rafael Dalmau Editor, 2009) del músic i etnomusicòleg Jaume Ayats, que recull temes com Els Segadors, La filadora o Rossinyol que vas a França explicant-ne els orígens, els usos i algunes curiositats. Cançons que Todera i Canyelles han volgut actualitzar.

El projecte va ser guardonat l’abril de l’any passat amb el Premi Teresa Rebull, creat fa tres anys per la Fira Mediterrània de Manresa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El jurat va valorar la capacitat de Tordera i Canyelles per reinterpretar el cançoner tradicional i acostar-lo als nous públics.

Les entrades per al concert de dissabte es poden comprar en línia a través del web de Cultura Banyoles i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (passeig de la Indústria, 25 / 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8.30 h a 18.45 h i divendres de 8.30 h a 14.45 h).