SALALAGUA

Gorka Benítez, saxo tenor · Dani Pérez, guitarra · David Xirgu, bateria

Amb més de 70 discos enregistrats, actuacions a festivals i clubs d’Espanya i Europa, i col·laboracions amb artistes de la talla de Randy Brecker i Omara Portuando, Gorka Benítez és considerat un dels millors saxos tenors del panorama jazzístic estatal. Creatiu, tenaç, inquiet i valent, presenta el seu darrer treball discogràfic, Salalagua, en format trio amb Dani Pérez i David Xirgu.

El saxo tenor Gorka Benítez, el millor narrador d’històries del panorama jazzístic de l’Estat i una de les veus més personals i sòlides en l’àmbit internacional. El músic d’origen biscaí presenta el seu darrer treball discogràfic Salalagua (Fresh Sound New Talent), un treball en format trio amb un grup completat pel demolidor, magistral i brillant guitarrista Dani Pérez, i pel sòlid i propulsiu bateria David Xirgu. Junts conformen un triangle equilàter de proporcions majestuoses i conviden el públic a un viatge que va des de la subtilesa, la calma i la introspecció a la rauxa frenètica, passant pels passatges més enigmàtics.

A Salalagua hi trobem molts aspectes de la personalitat de Benítez, un compositor amb un estil sense pretensions, ple de sinceritat, emoció i lirisme. Salalagua és un crit de solidaritat, un homenatge a totes les persones que moren mentre creuen el mar Mediterrani a la cerca de llibertat.

Els primers instruments que va tocar Benítez van ser del folklore d’Euskadi. Comença la seva formació musical acadèmica al Conservatori de Bilbao, que després completarà al Taller de Músics de Barcelona i al Conservatori Professional de Badalona. Posteriorment a Nova York, després d’obtenir una beca que li permet estudiar allà durant tres anys amb professors de la talla de Dave Kikoski, Billy Hart, Jim Hall, Barry Harris i Cecil Bridgewater, entre d’altres. De Nova York torna graduat al Jazz Studies Program de l’escola Harbor Performing Arts Center. També ha estudiat a la Mannes School of Music.

Actualment, Gorka Benítez suma més de 70 discos enregistrats (10 com a líder), actuacions als festivals i clubs més importants d’Espanya i Europa, col·laboracions amb artistes de la talla de Randy Brecker, Omara Portuondo, Paco Ibáñez, Chicuelo, Gerardo Núñez, Martirio i Emilio Solla, entre un llarg etcètera. Per tot això, se’l considera un dels millors i més sol·licitats saxo tenor del panorama jazzístic nacional. La seva honestedat, capacitat expressiva i alta creativitat han captivat al públic i a la crítica especialitzada. A més, ha estat premiat com a millor saxofonista, millor disc i millor grup per l’AMJM en diverses ocasions.