ARTISTA RESIDENT DE L’ATENEU - CMEM

MÚSICA CLÀSSICA

La GIO Symphonia s’unirà al quartet de saxofonistes Kebyart Ensemble per a presentar un programa centrat en l’obra de dos dels compositors contemporanis vius més cèlebres: Philip Glass i John Adams.

Glass és molt probablement un dels compositors clàssics contemporanis més populars i influents de les últimes dècades del segle XX així com la gran figura de l’anomenada música minimalista. Revisitar-lo sempre és una experiència estètica que no deixa indiferent i que obre a la reflexió sobre la capacitat i necessitat de comunicació de la música en les seves diverses formes.

El programa, que les obres de Glass emmarquen, vé enriquit amb un altre compositor minimalista nord-americà: John Adams. Programar-lo és també una manera de veure i experimentar diferents sensibilitats dintre d’un mateix estil.

Quasi com jugar al joc de les set diferències. Veure, al capdavall, com una mateixa estètica o una mateixa concepció estilística, es mostra plena de matisos segons el toc mestre del compositor que hi ha al darrera la idea i l’emoció que origina l’obra.

Transitant per una part de la música nord-americana del darrer període del segle passat, no es pot evitar a interpretar tot un clàssic ja de la música mundial: el 4’33” de John Cage. Una obra que no deixa d’interpelar a l’art en cada interpretació seva i a nosaltres mateixos com a intèrprets o públic. Una obra que va trencar moltes fronteres i, que encara avui, 70 anys després de la seva estrena el 1952, no té límits.

La GIO Symphonia és un projecte orquestral versàtil que, després de deu anys de trajectòria exitosa, inicia una nova etapa sota la direcció artística de Francesc Prat amb la voluntat de portar més enllà les experiències musicals convencionals i consolidar-se com una de les orquestres de prestigi del nostre país.

La seva presentació oficial va tenir lloc el 5 febrer de 2012 a l’Auditori de Girona acompanyada de Nina, Albert Guinovart, Gemma Coma-Alabert i Jordi Molina, sota la direcció del fundador Marcel Sabaté. Un èxit de públic, de crítica i mediàtic que ha acompanyat tots els concerts simfònics de producció pròpia  en què ha comptat amb solistes del prestigi de Valentina Lisitsa, Milos Karadaglic, Nemanja Radulovic, Pumeza Matshikiza, Daniel Müller-Schott, Ye-Eun Chi, Sílvia Pérez Cruz, Lluís Claret, Alba Ventura, Mireia Farrés o Lluís Rodríguez Salvà, entre altres.

A part de les seves actuacions a Girona, la GIO participa regularment als principals festivals i auditoris del país, destacant les cloendes del Festival de Cap Roig amb Andrea Bocelli i Ainhoa Arteta, l’actuació a les dues primeres edicions del Festival Jardins de Pedralbes al costat de  Josep Carreras i Buika, l’espectacle de música electrònica Maestro al Teatro Real, al Liceu i al Festival de Peralada, l’Acte Institucional de la Diada del 2019 a la Plaça Sant Jaume, l’espectacle El Pop d’una nit d’estiu al Festival Grec, la participació als Festivals de Música de la Cerdanya, Portalbau i Santa Florentina o les actuacions a l’Auditori de Barcelona i al Palau de la Música.

De la seva banda, Kebyart Ensemble és una de les agrupacions més prometedores de l’escena musical actual. Aquests quatre músics plens de talent comparteixen una passió infinita per la música de cambra i el desig de fer bufar nous aires en la forma de transmetre la música clàssica. El seu afany per a transformar les seves actuacions en una experiència singular resulta en una posada en escena enèrgica i dinàmica, lloada pel públic i per la crítica especialitzada.

La signatura inconfusible de Kebyart, formació nascuda a Barcelona l’any 2014, es reflecteix en una visió creativa del repertori construïda al voltant de tres eixos: la literatura original, el compromís amb la nova creació i els arranjaments propis d’un ampli ventall d’estils.

La seva brillant carrera ha despertat l’interès de les principals sales de concerts europees i, en conseqüència, han estat seleccionats com ECHO Rising Stars per a la temporada 2021-22. Aquest reconeixement cristal·litzarà en el seu debut a una vintena d’auditoris i festivals. A més, han realitzat gires per països de tota Europa i Àsia. Les seves interpretacions els han portat a guanyar alguns dels premis europeus més remarcables a nivell de música de cambra.