Projecció emmarcada al cicle El Documental del Mes

Projecció emmarcada al cicle El Documental del Mes

Suècia, Xile, Bèlgica, Noruega, Regne Unit

VO en castellà, suec, anglès, VOSC, VOSE, VOSAng

Edició: Göran Gester, William Johansson Kalén. Fotografia: William Johansson Kalen. Música:  Per Henrik Mäenpää. Disseny de so: Lars Edman. Distribució: DocsBarcelona Distribution.

Una història d’investigació impactant sobre l’abocament il·legal de residus tòxics a la ciutat xilena d’Arica. Nadons amb malformacions, càncers, avortaments no desitjats… Les conseqüències van ser terribles per als habitats d’Arica, però ningú no en vol assumir responsabilitats. Boliden, la multinacional sueca responsable dels fets, va amagar durant dècades el desastre. Lars Edman, un jove suec d’origen xilè, es va interessar pel cas el 2009 i la seva recerca acabarà portant la totpoderosa empresa als tribunals.

La mala fama de Boliden ve lluny. El desastre ecològic al parc natural de Doñana, que va contaminar el riu Guadiamar el 1998 i va trasbalsar la societat espanyola, es va produir per un vessament tòxic de la multinacional.

L’empresa sueca té recursos suficients per rentar la seva reputació, però l’escàndol d’Arica exigeix una reparació més profunda que una campanya de màrqueting. El govern suec pot desentendre’s de les demandes de les víctimes de l’abocament? La realitat és innegable, però el poder és capaç de tot per evitar d’assumir els costos d’indemnitzacions milionàries.