El recital, que ja té les entrades exhaurides, homenatjarà el cèlebre compositor alemany barrejant la música clàssica amb els ritmes populars, el jazz, la música llatina i el flamenc
Marco Mezquida, el que fou Artista Resident 2018 de l’Ateneu – CMEM tornarà a trepitjar l’escenari de l’Auditori de l’Ateneu aquest diumenge 27 de setembre (19 h, 12 €), per a presentar Beethoven Collage, un homenatge al cèlebre compositor alemany enguany que es commemora el 250è aniversari del seu naixement. Serà el quart concert de la residència artística de l’Ateneu – CMEM dedicada a Beethoven. Mezquida s’endinsa en l’univers del geni de Bonn reinterpretant-lo des del prisma d’un improvisador i compositor del segle XXI: amb el bagatge i comunió de músiques diverses i l’amplíssim ventall de recursos del pianista menorquí.
El treball, estrenat aquest any, ofereix com a resultat un collage beethovenià contemporani i modern en el qual la força, la subtilesa, la bellesa i l’amor hi són molt presents. La música, ja clàssica, de Beethoven, s’alia amb la lliure improvisació, els ritmes populars, el món del jazz, la música llatina i el flamenc de manera orgànica i suggeridora.
Mezquida, considerat una de les aparicions més brillants i prometedores de l’escena musical de la península en dècades, s’endinsa en l’obra de Beethoven acompanyat de Masa Kamaguchi al contrabaix, Pablo Selnik a la flauta i David Xirgu a la bateria.
Distingit com a Músic de l’Any en quatre ocasions per l’Associació de Músics de Jazz i Moderna de Catalunya, Mezquida lidera diverses formacions on explora la seva faceta d’improvisador i compositor. Ha gravat vint discos i la seva vertiginosa activitat concertística l’ha portat a actuar en importants auditoris i sales de fins a 35 països. Tot això ha fet que el músic de Maó s’hagi posicionat entre els músics més valorats i sol·licitats del panorama jazzístic i de les músiques improvisades de tot l’Estat i sigui considerat un dels artistes més complets i expressius de la seva generació.
SIS CONCERTS I DIVERSES ACTIVITATS PARAL·LELES
El de Mezquida serà el quart dels sis concerts de la residència artística de 2020, que enguany arriba a la desena edició amb un programa de concerts -tots ells protagonitzats per antics artistes residents de l’Ateneu – CMEM- i activitats al voltant de Beethoven.
La residència es va obrir al gener amb un recital del violinista madrileny Miguel Colom i el pianista Víctor del Valle. El va seguir la pianista asturiana Noelia Rodiles, mentre que el baríton Josep-Ramon Olivé i el pianista Francisco Poyato van actuar al Claustre del Monestir en el marc de les Festes d’Agost.
El penúltim concert el protagonitzarà el violoncel·lista Pau Codina, Artista Resident 2014, junt amb el Trio Fortuny del qual n’és integrant. El programa inclourà dues sonates per a violoncel i el cèlebre trio “Arxiduc” i tindrà lloc el 22 de novembre, Dia de Santa Cecília, patrona de la música. El darrer recital se celebrarà el 12 de desembre i anirà a càrrec del Quartet Gerhard, Artista Resident 2013, considerat un dels grans quartets de corda estatals i europeus més destacats del moment i que interpretarà tres de les obres de Beethoven per a aquesta formació.
Paral·lelament als concerts, l’Ateneu – CMEM ha programat activitats paral·leles. Dimarts 13 d’octubre se celebrarà una sessió del Club de Lectura de la Biblioteca de Banyoles dedicada a l’obra Vida de Beethoven de Romain Rolland (Sala de plens de l’Ajuntament, 13 d’octubre). També es projectarà el premiat documental Dancing Beethoven, d’Arantxa Aguirre, el 18 de desembre al propi Auditori de l’Ateneu. Es tracta d’un film molt celebrat sobre la coreografia de la Novena Simfonia que va crear Maurice Béjart.
Nascuda l’any 2011, la residència artística de l’Ateneu – CMEM és un projecte pioner a Catalunya que pretén oferir un acostament diferent entre els intèrprets i el públic, establint una relació continuada durant tot un any a través d’un complet programa de concerts i activitats. Als artistes se’ls dóna carta blanca per suggerir un mínim de tres concerts amb les formacions i repertoris que ells escullin i que permetin oferir un retrat de les seves diverses facetes artístiques.
Fotos de Harold Abellan: