Presentarà un recital íntim pensat per gaudir del seu talent i sensibilitat en un espectacle que reivindica alhora el classicisme i la creativitat
Una de les cantants més potents i de més prestigi del panorama actual del flamenc, Mayte Martín, actuarà a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles el dissabte 2 de març (21 h, 15 €). Martín, cantaora de flamenc i compositora, ha revolucionat l’escena flamenca com pocs artistes ho han fet. En aquesta ocasió es presenta a l’Auditori de l’Ateneu amb Alejandro Hurtado a la guitarra en un recital molt íntim pensat per gaudir de tot el seu talent i sensibilitat, sense additius ni artificis. Un espectacle que aposta per l’austeritat i per una ortodòxia contemporània que reivindica alhora el classicisme i la creativitat. Amb una acurada selecció de les lletres populars més belles i commovedores, aquest concert recull obres mestres del repertori flamenc clàssic pràcticament en desús, cants preciosos que mai abans s’havien escoltat en veus contemporànies i amb la subtilitat i elegància que sempre caracteritzen Mayte Martín.
Martín, nascuda el 19 d’abril del 1965 al barri del Poble-sec de Barcelona, és una artista nata que interpreta el flamenc amb una dolçor emocionant i un coneixement fonamental que fan que el nom d’aquesta artista s’associï a elegància, sobrietat, delicadesa, virtuosisme, emotivitat o honestedat artística. Qualitats que fan que Martín sigui una de les veus flamenques de més projecció i que ja en el seu moment van fascinar Peter Gabriel o Tete Montoliu. Entre els premis que ha guanyat, s’hi compten la prestigiosa Lámpara Minera del Festival del Cante de las Minas, el premi Antonio Chacón del XII concurs nacional d’art flamenc de Còrdova o el premi Ciutat de Barcelona de Música.
Mayte Martín ha aconseguit l’aval dels crítics, el suport de l’afició i un interessant nombre de reconeixements, tot i que el suport més estès li arriba de la mà del públic, que n’aprecia el cant preciosista, serè i ple de matisos. Martín trenca motlles: defensa un concepte de cant transgressor dins l’àmbit del flamenc, essent valorada per la seva estètica artística i discurs i per haver-se convertit en pionera i puntal del flamenc català, a més d’un gran referent per tot els cantaors.
La discografia de l’artista barcelonina està formada per set treballs: Muy Frágil (1995), on combina flamenc tradicional amb temes propis; Free Boleros (1996), un disc de boleros que grava amb Tete Montoliu, Querencias (2000), que fou nominat als premis Grammy Latinos 2011 en la categoria de millor àlbum de flamenc; Tiempo de amar (2003), format per boleros clàssics i cançons pròpies; De fuego y de agua (2007), un projecte de cançons populars espanyoles, alCANTARa MANUEL (2008), amb versos del poeta malagueny Manuel Alcántara, i Cosas de dos (2012), un repertori de boleros i cançons d’amor. A banda, en la seva trajectòria destaquen espectacles com “Mis treinta años de amor al arte”, que va estrenar al Palau de la Música Catalana l’any 2005 i on hi va incloure totes les facetes que ha desenvolupat durant la seva vida artística, com és el flamenc, els boleros i les composicions pròpies.