L’obra Linger On The Velvet Underground és el resultat de 50 anys d’exploració i estudi d’un dels grups més influents de la història del rock
L’Auditori de l’Ateneu va acollir dijous 28 d’abril la presentació internacional del llibre Linger On The Velvet Underground del crític musical establert a Banyoles Ignasi Julià. L’acte va comptar amb una actuació musical del nord-americà Lee Ranaldo, guitarrista i cofundador de Sonic Youth, i del músic nord-català Pascal Comelade. Comelade al piano i Ranaldo a la guitarra van presentar en exclusiva una peça original amb l’esperit dels Velvet creada especialment per l’ocasió. Aquesta ha estat la primera de les diverses presentacions que tindran lloc a Europa i als Estats Units.
Ignacio Julià, gran estudiós de l’obra de The Velvet Underground, un dels grups més influents de la història del rock, va presentar el llibre juntament amb el cineasta Manuel Huerga, que va treballar amb John Cale al llargmetratge Antártida. L’esdeveniment va començar amb la projecció del programa de TV3 Arsenal: The Velvet Underground (1986), escrit per Julià i dirigit per Huerga.
Linger On The Velvet Underground és l’edició internacional d’una antologia d’entrevistes a Lou Reed, John Cale, Nico i la resta del grup novaiorquès inicialment apadrinat per Andy Warhol. Segons ha explicat el mateix Ignacio Julià, aquest llibre és producte de cinquanta anys d’exploració i estudi de la llegenda novaiorquesa. A més, representa el punt final d’una aventura que va començar amb Feed-back. La leyenda de los Velvet Underground, l’any 1986, i la segona edició ampliada en anglès el 2008.
Aquesta nova edició, que publica Ecstatic Peace Library, el segell de Thurston Moore, recull moltes imatges inèdites i textos nous.
Julià, que actualment està impartint un curs sobre la història del rock a l’Ateneu – CMEM de Banyoles, explica que va pensar en Ranaldo i Comelade per a reproduir la dualitat de John Cale i Lou Reed: “Vaig pensar a reunir dos músics que representessin la mateixa dualitat enfrontada del gal·lès John Cale, teclats i viola, i el nord-americà Lou Reed, guitarra elèctrica. Sembla molt més interessant que fer un recital de versió dels seus clàssics. Millor projectar cap al futur una música que avui segueix sonant contemporània”.
Fotos de Neus Masó: