Un viatge musical per les fantasies de diferents segles: del barroc Henry Purcell, a la romàntica Clara Schumann i al nord-americà William Albright del segle XX

El pròxim dissabte 5 d’abril a les 8 del vespre, el quartet de saxos Kebyart Ensemble tornaran a trepitjar l’escenari de l’Auditori de l’Ateneu. Amb motiu de la celebració del seu 10è aniversari presentaran un programa que recorrerà diferents èpoques amb les “fantasies” com a fil conductor.

Alliberades de les regnes de la forma musical, les fantasies són composicions instrumentals la forma de la qual no s’ajusta a un patró preestablert, sinó que brolla de la imaginació del seu compositor. Són una manera lliure i sense prejudicis de trastocar instruments i estils interpretatius, sovint fregant un caràcter improvisat.

Entre els segles XVI i XVII, el consort de violes es va convertir a Anglaterra en el vehicle ideal perquè compositors com William Byrd, Orlando Gibbons, Matthew Locke o Henry Purcell escrivissin fantasies (o “fancies”), peces d’un mestratge aclaparador.

Més tard, la fantasia va ocupar un lloc primordial en els compositors romàntics, com en el cas de Clara Schumann, que apel·lava sovint a aquesta naturalesa volàtil i efímera de la música, tan lligada a l’ideari del Romanticisme. I ja en el segle XX, el nord-americà William Albright va escriure Fantasy Etudes, una peça que mescla textures modernes amb influències del jazz eclèctic.

El programa es completa amb dos encàrrecs del mateix Kebyart Ensemble. D’una banda, “Les Perfectibilités”, el primer quartet de saxofons del basc Mikel Urquiza, compositor amb una veu singular que destaca pel seu colorisme i la seva referencialitat. I, per altra banda, “Debout, Maurice! A fantasia on Ravel” de Joan Pérez-Villegas, una fantasia lliure sobre la música del compositor francès Maurice Ravel arran del seu 150è aniversari.

 

Una dècada a sobre dels escenaris

Kebyart Ensemble celebren el seu 10è aniversari proclamant-se com una de les agrupacions més destacades de l’escena musical actual. Aquests quatre músics plens de talent comparteixen una passió infinita per la música de cambra i el desig de fer bufar nous aires en la forma de transmetre la música clàssica. El seu afany per a transformar les seves actuacions en una experiència singular que dona com a resultat una posada en escena enèrgica i dinàmica, lloada pel públic i per la crítica especialitzada.

La signatura inconfusible de Kebyart, formació nascuda a Barcelona l’any 2014, es reflecteix en una visió creativa del repertori construïda al voltant de tres eixos: la literatura original, el compromís amb la nova creació i els arranjaments propis d’un ampli ventall d’estils.

La seva brillant carrera ha despertat l’interès de les principals sales de concerts europees, incloent-hi la de Banyoles, ja que van ser els Artistes Residents de l’Ateneu de Banyoles 2022. A més, han fet gires per països de tota Europa i Àsia.