El grup oferirà un concert apte per a tots els públics que combina música, moviment, tecnologia i imatge en un espectacle quasi total
L’Auditori de l’Ateneu de Banyoles acollirà diumenge 31 de març (19 h, 5 €) un gran espectacle escènic promogut per l’únic quartet de flautes de bec que hi ha actualment a l’Estat espanyol i un dels pocs que hi ha a tot Europa: Windu. Sota el nom d’Under Construction, l’espectacle explorarà les possibilitats de la flauta de bec en totes les seves variants amb un desplegament en escena de més de 70 instruments. Un concert organitzat per Joventuts Musicals de Banyoles que pretén difondre aquest instrument ancestral i la seva sonoritat en conjunt mitjançant una posada en escena potent. En aquest sentit, a través de la direcció teatral d’Iban Beltran i el disseny de llum d’Oriol Ibáñez, s’ofereix tot un conjunt de videoprojeccions, coreografies, canvis de vestuari, llums i escenografies que acosten el concert al concepte d’espectacle total i fan que sigui apte per a tots els públics.
En l’espectacle, els flautistes Eva Jornet, Míriam Encinas, Eloi Fuguet i Marcel Leal voregen l’excel·lència en tant que instrumentistes però també com a performers, entenent el concert com una construcció, és a dir la representació escènica de la creació humana, en aquest cas exemplificada en una senzilla flauta de bec. D’aquí al nom de l’espectacle, Under Construction, que també opera en l’espai. Els intèrprets parteixen d’una pàgina en blanc que s’escriu paulatinament amb la música, el moviment, la tecnologia i la imatge amb l’objectiu de construir ponts amb el públic i que se sorprengui amb totes les possibilitats que ofereix la flauta de bec. Es tracta d’un instrument d’una gran agilitat i adaptabilitat a diferents repertoris, amb la possibilitat de tocar-se en grup generant la sonoritat d’un petit orgue humà. Windu treballa aquesta sonoritat tan característica com els millors artesans i la posen al servei de les músiques que més els emocionen.
Un repertori que va més enllà de l’específic per a flautes sinó que també inclou adaptacions i arranjaments propis, amb la introducció d’altres instruments i fins i tot bases de música electrònica. És amb aquests ingredients que aconsegueixen un fet inaudit: que un grup de música antiga adopti una imatge pop, moderna i propera al públic. És per això que el seu lema és “No fem només música, no fem només teatre, fem Windu!”. Windu combina el repertori històric (medieval, renaixentista i barroc) amb el repertori contemporani i la interpretació d’obres de nova creació, al costat de bases de música electrònica. A Windu li interessa sobretot l’emoció que genera la música, vingui d’on vingui. El grup combina Pärt amb Bach, Meijering amb Cabezón o Rodríguez-Picó amb Merula, de manera que quan els interpretenen esdevenen contemporanis gràcies a la interacció amb tots els recursos escènics de què fan ús.
Windu està format per quatre músics molt diferents però amb una àmplia formació i experiència en diferents camps escènics, visuals i de gestió cultural que els ha servit per unir esforços per crear un projecte nou i innovador que barregi escenografia, llums i vestuari amb una proposta musical atrevida i interessant. L’any 2016 el grup va guanyar tres premis GEMA, que atorga la Asociación Grupos Españoles de Música Antigua, entre ells el guardó al projecte més innovador. A més, va guanyar el premi al millor grup jove i el premi del públic al millor grup de música antiga de l’Estat.
Les entrades per al concert de dissabte es poden comprar a través d’Internet i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).