Torna el cicle bianual que organitza la Biblioteca de Banyoles, amb 4 espais de conversa i debat entorn a la gastronomia
La cinquena edició del cicle ‘Cinc cèntims de creació local’ torna el proper mes de febrer aprofundint en l’evolució de la cuina, de projectes inclusius i pastisseria que té com a comissari al cuiner Jaume Vila, que també farà de moderador de les 4 activitats.
Aprofitant que Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia durant aquest any 2025, la temàtica dels ‘Cinc cèntims de creació local’ girarà entorn de la cuina i la gastronomia. Les conferències es faran tots els dimarts del mes de febrer a les 8 del vespre i faran una pinzellada per diversos àmbits relacionats amb la gastronomia a través de veus diferents.
Miquel Cuenca, regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Banyoles ha destacat que “després que en les edicions anteriors dediquéssim els Cinc cèntims a la literatura, la pintura, l’arquitectura i el cinema respectivament, amb aquesta cinquena entrega ampliem el concepte de creació a un àmbit, el gastronòmic, que no deixa de créixer i evolucionar a casa nostra”.
El cicle s’iniciarà el dimarts 4 de febrer des de l’Auditori de l’Ateneu amb el debat que porta per títol “La cuina: evolució fins a l’actualitat” on es parlarà de l’evolució de la cuina i els restaurants de Banyoles amb cuiners i cuineres dels restaurants locals de Can Xabanet, Can Bernat, Les Estunes i La Carpa.
La directora de la Biblioteca de Banyoles, Eva Martí, ha explicat que “plantejant aquesta temàtica volem tornar a l’essència dels Cinc cèntims, i proposar temàtiques que siguin d’interès general, com aquest cas és l’àmbit gastronòmic”.
Per la seva banda, el comissari del cicle, Jaume Vila, ha destacat que “hem enfocat en 4 àmbits diferents de la gastronomia el cicle i donant veu a iniciatives locals i de proximitat i amb un mateix objectiu totes elles: mostrar el camp ampli de la gastronomia”.
La següent de les propostes serà el dimarts 11 de febrer al restaurant La Porta del Món, que acollirà “Projectes nous i inclusió” i en el que hi participaran els cuiners i cuineres dels restaurants Can Xapes i La Porta del Món, i un grup de cuiners joves de l’Escola d’Hostaleria de Figueres. “La pastisseria: evolució fins a l’actualitat” serà el títol de la tercera activitat que es farà de nou a l’Auditori
l’Ateneu i en la que hi prendran part Miquel Boix de la confiteria Boix, Xavier Garriga, familiar de la pastisseria Boadella i amb les pastisseres de LaSal i La Menuda.
La cinquena edició dels ‘Cinc cèntims de creació local’ es tancarà amb “Gastronomia i cuina: actualitat i futur”, i tindrà com a protagonistes el gastrònom Jaume Fàbrega, el periodista Jaume Boix i Ramon Ferrer, director de l’Escola d’Hostaleria de Figueres.
El cicle ‘Cinc cèntims de creació local’ l’organitza la Biblioteca de Banyoles, en col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, la Xarxa d’Arxius Comarcals i el Consorci per la Normalització Lingüística de Girona. A més, també s’ha comptat amb la col·laboració de les ceramistes Diana Bonet i Jordina Ferrando que han elaborat uns plats de ceràmica per a tots els participants del cicle.