Ahir dimarts es va tancar l’edició d’aquesta proposta bianual organitzada per la Biblioteca de Banyoles i que s’ha centrat en la gastronomia i la cuina
Aprofitant que Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia durant aquest any 2025, la temàtica dels ‘Cinc cèntims de creació local’ ha girat entorn de la cuina i la gastronomia. Miquel Cuenca, regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Banyoles ha valorat positivament aquesta edició destacant que “una edició més, i en van cinc, aquest cicle bianual juga un paper important en el millor coneixement, valoració i reivindicació dels creadors de Banyoles i comarca”.
El cicle ha ofert un total de 4 propostes a la que han assistit entorn de 300 persones entre l’Auditori de l’Ateneu i el restaurant La Porta del Món.
El cicle va donar el tret de sortida el passat dimarts 4 de febrer amb un debat entorn l’evolució de la cuina; la segona de les activitats va servir per conèixer projectes nous i d’inclusió; i la tercera de les taules rodones es va centrar en l’evolució del món de la pastisseria. En totes les 4 propostes s’ha volgut donar veu a iniciatives locals i de proximitat i amb l’objectiu específic de mostrar el camp ampli de la gastronomia. Entre algunes de les idees que han sortit a debat en aquesta cinquena edició hi ha la de posar sobre la taula el futur de la cuina catalana tradicional o el fet que la ciutat i la comarca s’ha convertit en un indret de referència a nivell de restaurants de forquilla, relacionat amb el cicloturisme.
Organitzat per la Biblioteca de Banyoles, els ‘Cinc cèntims de creació local’ compta amb la col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, la Xarxa d’Arxius Comarcals i el Consorci per la Normalització Lingüística de Girona. Es tracta d’un cicle bianual que en les anteriors edicions s’han tractat temes com l’arquitectura, les arts plàstiques, la literatura i el cinema.