Banyoles acollirà del 19 al 29 de juliol la residència artística i festival folk internacional present a 45 països de tot el món

L’Ethno Catalonia, el festival de músiques del món, ha presentat la programació de la vuitena edició, que se celebrarà del 19 al 29 de juliol a Banyoles, consolidant-se un any més com una de les propostes més singulars del panorama musical estiuenc de la província. El festival i residència artística aplegarà a una trentena de joves músics de l’àmbit de la música tradicional d’11 nacionalitats diferents que es reuniran durant per compartir experiències i música i treballar un repertori multiètnic que després serà presentat en una gira pel territori català. Una de les novetats d’aquesta edició, és que s’ha decidit allargar dos dies la residència, fent-la d’onze dies, per poder treballar amb més cura cada peça, alhora que es deixa més temps als participants perquè puguin conèixer la ciutat i l’entorn de Banyoles.

La capital del Pla de l’Estany continuarà aquest any 2024 com a seu permanent de l’Ethno Catalonia. A més, durant els onze dies que dura la residència, se celebrarà paral·lelament un festival que reunirà artistes i grups importants de l’escena folk que inundaran la ciutat de l’estany de músiques i músics de procedències ben diverses. La programació inclou set propostes musicals, totes elles obertes al públic, que van des del folk, el jazz, la cançó popular brasilera i les músiques del món; i els concerts se celebraran a ocasió; però també a l’Auditori de l’Ateneu i al Claustre del Monestir.

Miquel Cuenca, regidor de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles ha destacat que “aquest és un dels projectes més exitosos de Joventuts Musicals que ha passat d’una desena d’Ethnos als props de 50 en només 8 anys”. Per la seva banda, Rafel Juanola, president de Joventuts Musicals ha explicat que “allarguem la residència un dia més per tal de donar més temps als músics per poder muntar el concert final”, a més d’afegir que “aquest és un festival diferent al que es poden veure arreu del país durant l’estiu, amb propostes noves i desconegudes”.

 

FESTIVAL DE CONCERTS A BANYOLES

Al voltant d’aquesta residència artística única, l’Ethno Catalonia ofereix tot un programa de concerts amb la majoria de les activitats gratuïtes i obertes a tothom. La programació d’enguany està formada 7 propostes d’artistes tant de grups consagrats com bandes emergents, ja que l’Ethno Catalonia s’implica amb la comunitat de proximitat i serveix com a aparador de projectes de folk
residents a Catalunya.

El dilluns 22 de juliol, encetaran el festival Lar (21 h, Claustre del Monestir) un trio de corda amb un repertori farcit de melodies i cançons dels països nòrdics i celtes al Claustre del Monestir de Banyoles. L’endemà tindrà lloc el concert del grup guanyador del concurs Sons de la Mediterrània, Trèvol (21 h, Plaça Major), coneguts per fusionar la música d’arrel catalana amb pop i altres gèneres moderns.

Com ja és tradicional, el públic banyolí també podrà gaudir dels concerts individuals dels músics de l’Ethno, que enguany es podran veure el dimecres 24 de juliol sota el nom Escenari Ethnonians (21 h, Plaça Major). El dijous 25 de juliol, serà el torn de Trio Tico (21 h, Plaça Major), on veurem com s’uneixen el bagatge flamenc i empordanès de la guitarra de Carlos Coronado, els aires jazzístics de Guillem Soler al baix, i la bateria de Jordi Morell, punt de trobada del jazz amb els ritmes flamencs i populars
mediterranis.

Sambala participarà en el festival el divendres 26 de juliol (21 h, Plaça Major) oferint-nos un espectacle alegre i ple de sensibilitat, on tenen cabuda la poesia, els paisatges sonors i els ritmes afrobrasilers. I el dissabte 27 de juliol, serà el torn de Balkumbia (21 h, Plaça Major), sextet que fusiona temes propis i música tradicional festiva Llatinoamericana i dels Balcans.

Tancarà el festival el diumenge 28 de juliol el concert de l’Ethno Orchestra (21 h, Auditori de l’Ateneu), l’orquestra irrepetible del festival que presentarà el repertori multiètnic que prepararan al llarg de la seva estada. Aquest darrer serà l’únic espectacle que requerirà reserva prèvia d’entrades a cultura.banyoles.cat, mentre que la resta seran amb entrada lliure.

Aquest any, l’Ethno Orchestra, a més de l’actuació a Banyoles, també tocarà a Moià, a la 41a edició del Festival Francesc Viñas.

 

UN PROGRAMA INNOVADOR PRESENT A 45 PAÏSOS

L’Ethno és un programa de música folk, ètnica i tradicional organitzat per Jenesses Musicales International. Fundat l’any 1990 a Suècia, està adreçat a joves d’entre 16 i 30 anys amb l’objectiu de preservar i potenciar el patrimoni musical tradicional. Els joves músics es reuneixen en aquestes residències artístiques caracteritzades per l’aprenentatge democràtic i igualitari.

L’Ethno proporciona als participants un punt de trobada entre cultures, és a dir, una oportunitat única de reunir-se, treballar i aprendre amb joves músics de cultures de tot el món per tal de compartir la seva música. Els mentors artístics els donen suport i els guien en el procés, que culmina amb la preparació d’un repertori musical multiètnic únic que presenten i interpreten en viu i en directe davant d’un públic.

En el cas de Banyoles, la residència artística ja està confirmada la presència d’una trentena de músics d’11 nacionalitats diferents, amb una àmplia representació de països, que van des d’Algèria, Polònia, Brasil, Malawi, Itàlia, Suècia o Xile.