L’espectacle aproxima el flamenc jazz a la cançó tradicional catalana
L’Auditori de l’Ateneu de Banyoles acollirà aquest diumenge 29 d’octubre (18 h, 12 €) el concert de jazz de Manel Fortià, ‘Libérica’. L’espectacle és el resultat de buscar punts en comú entre el flamenc jazz i la cançó tradicional catalana combinant a la perfecció tradició i experimentació.
‘Libérica’ és un disc que revisita grans peces del cançoner tradicional català com ‘La Dama d’Aragó’, ‘El Cant Dels Ocells’ o ‘Els Tres Tambors’, però amb arranjaments en clau de flamenc. Les veus del català Pere Martínez i el gadità Antonio Lizana representen aquests dos mons coexistents dins la Península Ibèrica que s’uneixen d’una forma orgànica i lliure gràcies al jazz. A més, el projecte ‘Libérica’ també està format per Max Villavechia al piano i el bateria francès Raphael Pannier.
El seu sentit melòdic, precisió rítmica i creativitat, han convertit Manel Fortià en un dels contrabaixistes més singulars i originals de la nova generació, i li ha permès actuar i gravar amb músics de la talla de Dave Liebman, Chris Cheek, Arturo O’Farrill, Chano Dominguez, o Perico Sambeat, entre molts d’altres.
Després de passar tres anys a Nova York, Manel Fortià ha tornat a Barcelona amb molta energia i nous projectes. Entre els últims treballs com a líder trobem: ‘Despertar’ (amb Marco Mezquida i Raphael Pannier), ‘Libérica’, i ‘Fang i Núvols’ (a duo amb la cantant Magalí Sare, on exploren el folklore iberoamericà des d’una nova perspectiva fresca i original).
Antonio Lizana és un dels nous valors del flamenc-jazz actual. Nascut a San Fernando (Càdiz), la seva solidesa i brillantor com a saxofonista i cantaor el fa un músic excepcional i únic, amb un control impressionant dels dos llenguatges i una personalitat pròpia.
Pere Martínez, sorgit del planter del Taller de Músics, és un dels joves valors del flamenc de casa nostra amb més projecció. Nascut a Sant Cugat, és coneixedor de la tradició i del cant flamenc clàssic, però també ha donat veu a treballs d’altres gèneres musicals com la música clàssica contemporània, la cançó flamenca o la cançó catalana.
Max Villavecchia és un dels pianistes i compositors de la nova generació amb més personalitat i versatilitat. Nascut a Barcelona i format al Taller de Músics i al Conservatori Van Amsterdam, sempre ha estat molt actiu participant en multitud de projectes ben diversos. Compagina diferents aventures musicals que fan del jove pianista un músic amb caràcter transversal: jazz, flamenc, fusió, folklore, cançó d’autor i lliure improvisació són estils que conviuen a l’univers sonor de l’artista.
Raphael Pannier s’ha consagrat com un dels nous valors del jazz europeu. Nascut a París i havent viscut gran part de la seva vida a Boston i Nova York, torna a França amb el seu disc debut Faune, el qual té enormes reconeixements i premis de la premsa internacional.