Una trentena de músics de 15 països diferents han fet estada a l’Alberg de l’Estany durant deu dies cloent el festival amb un gran concert que va apassionar el públic de l’Auditori de l’Ateneu
Ethno Catalonia ha tancat la sisena edició de la residència folk internacional, festival i gira recuperant el ritme d’activitat i de participació d’abans de la pandèmia. Tant el campus com els concerts del festival han estat un èxit de participació de músics i de públic.
El projecte de Joventuts Musicals de Banyoles, cita cultural de referència a les comarques gironines per la seva diversitat cultural i caràcter internacional, ha reunit del 24 de juliol a l’1 d’agost una trentena de músics de 15 nacionalitats diferents, amb una àmplia representació de països, que van des de l’Índia, Xile, l’Iran, Argentina, Portugal, Israel, Dinamarca, Suècia o França.
L’alberg de la Federació Catalana de Rem ha estat per segon any el centre d’operacions dels músics residents, un espai ampli i acollidor des d’on els participants han pogut gaudir de l’entorn natural mentre assajaven el repertori musical que l’Ethno Orchestra multiètnica i multiinstrumental va presentar al públic en una minigira que els va dur als escenaris de Moià i Banyoles els dies 30 i 31 de juliol respectivament amb èxit de públic.
Com cada any, la residència ha estat dirigida per un equip de tres mentors artístics, Pau Baiges (Catalunya), Håvard Enstad (Noruega) i Juan de la Fuente Alcón (Espanya), tots ells músics amb àmplia trajectòria professional en l’àmbit de les músiques del món. El concert final de l’Ethno Orchestra, que va tenir lloc dissabte 31 de juliol a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, va entusiasmar una audiència que va rebre els músics internacionals amb passió i entrega.
GRAN ÈXIT DE PÚBLIC AL FESTIVAL DE CONCERTS
La residència i gira de l’Ethno Orchestra es complementava amb un festival de concerts que van tenir lloc en escenaris situats en diferents espais emblemàtics de Banyoles amb grups de l’àmbit de la música tradicional, el folk i les músiques del món. Així, el Set Cafè va acollir dimarts els concerts individuals dels propis participants de l’Ethno, mentre que Mar Grimalt, guanyadora del Sons de la Mediterrània 2021, va portar dimecres la seva proposta de folk d’autor a l’Església del Monestir.
A la Plaça Major, el grup de fusió oriental Alan Chehab Quartet va fer dijous les delícies del públic amb la seva proposta basada en la música dels països orientals amb elements com l’harmonia del jazz i els ritmes afrollatins, mentre que la banda catalano-balear La Troupe, va convertir la plaça en una festa amb la seva combinació d’estils, danses i lletres perfectes per ballar, cantar i saltar.
La programació del festival es va completar amb els valencians Aigua, un duet format per Joan Peiró i Lies Hendrix que va presentar divendres el seu darrer projecte, Noninó, un homenatge a la terra en forma de flamenc, jazz, folk i musette.
Ethno és un programa de música folk, ètnica i tradicional que organitza Jeunesses Musicales International dirigit a joves músics de fins a 30 anys amb l’objectiu de preservar i potenciar el patrimoni de la cultura global. Present a més de 40 països, Ethno uneix joves de tot el món a través dels campus i festivals anuals i internacionals, tallers i concerts i el treball conjunt amb escoles, conservatoris i altres grups per tal de promoure la pau, la tolerància, el diàleg i el coneixement interculturals a través de la música.