Sis dels músics que han estat artistes residents de l’Ateneu – CMEM realitzaran sis concerts dedicats íntegrament a un dels genis indiscutibles de la música clàssica

La residència artística de l’Ateneu – Centre Municipal d’Estudis Musicals corresponent a l’any 2020 tindrà com a protagonista un dels genis indiscutibles de la música clàssica, el compositor alemany Ludwig van Beethoven. Serà coincidint amb el 250è aniversari del seu naixement, un any en què a tot el món es commemorarà la vida i obra del compositor més representatiu de la música occidental. Però alhora la del 2020 serà la desena residència artística de l’Ateneu, i per tant es presentarà com una doble celebració excepcional: per primera vegada l’Artista Resident de l’Ateneu – CMEM serà un artista no viu i l’obra del compositor de Bonn sonarà de la mà de sis dels artistes residents que han desfilat per l’Auditori de l’Ateneu al llarg de la seva història. Es tracta de Miguel Colom, Noelia Rodiles, Josep-Ramon Olivé, Marco Mezquida, Pau Codina i el Quartet Gerhard.

El regidor de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, i el president de Joventuts Musicals de Banyoles, Rafel Juanola, van anunciar el nom de l’Artista Resident 2020 al concert que va tenir lloc aquest passat diumenge a l’Auditori de l’Ateneu en què Rafael Aguirre i la GIOrquestra van interpretar el Concierto de Aranjuez, a més de la Setena simfonia del propi Beethoven. Un recital que va exhaurir totes les entrades. Ambdós van remarcar que aquesta serà la primera vegada que la figura de l’Artista Resident recaurà en “un artista no viu però alhora immortal”. Cuenca va reivindicar la figura de Beethoven “com el símbol d’una certa idea d’Europa que està amenaçada”.

SIS CONCERTS I DIVERSES ACTIVITATS PARAL·LELES

La residència artística de 2020 serà especial doncs per partida doble, ja que també es compleixen deu edicions d’un projecte que cada any ofereix un programa de concerts i activitats al voltant d’un artista, fet que permet al músic teixir una estreta relació amb l’equipament i el públic.

El programa de la residència 2020 tindrà com a cites destacades sis concerts a l’Auditori de l’Ateneu i es completa amb diverses activitats paral·leles. Cal destacar que es tracta del programa de concerts més ambiciós que ha presentat una residència de l’Ateneu, que solia oferir anualment entre dos i quatre concerts El primer recital tindrà lloc el 25 de gener i anirà a càrrec del violinista madrileny Miguel Colom, que fou Artista Resident 2012, i el pianista Víctor del Valle. Junts interpretaran tres de les deu sonates de Beethoven. L’1 de març la pianista asturiana Noelia Rodiles, primera Artista Resident el 2011 amb el desaparegut Trío Mozart de Deloitte, oferirà tres de les sonates per a piano més belles i exigents del músic alemany. El baríton Josep-Ramon Olivé, el que fou Artista Resident 2017 i erigit com una de les veus emergents més destacades de l’escena europea, interpretarà el cicle A l’estimada llunyana el 24 de maig acompanyat del pianista Francisco Poyato.

Ja al darrer quadrimestre de 2020, Marco Mezquida, Artista Resident 2018, tornarà a trepitjar l’escenari de l’Auditori de l’Ateneu el 27 de setembre amb el seu Beethoven Collage. Una proposta que, seguint els passos del seu celebrat Ravel’s Dreams, revisita l’obra d’una autor clàssic tot barrejant-lo amb improvisació, ritmes populars, jazz, música llatina o flamenco. El penúltim concert el protagonitzarà el violoncel·lista Pau Codina, Artista Resident 2014, junt amb el Trio Fortuny del qual n’és integrant. El programa inclourà dues sonates per a violoncel i el cèlebre trio “Arxiduc” i tindrà lloc el 22 de novembre, Dia de Santa Cecília, patrona de la música. El darrer recital se celebrarà el 12 de desembre i anirà a càrrec del Quartet Gerhard, Artista Resident 2013, considerat un dels grans quartets de corda estatals i europeus més destacats del moment i que interpretarà tres de les obres de Beethoven per a aquesta formació.

ACTIVITATS PARAL·LELES

Al costat dels sis concerts, l’Ateneu – CMEM ha programat un curs formatiu i activitats paral·leles concebudes per arribar al gran públic i als estudiants de l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB). Durant quatre dissabtes l’equipament oferirà un curs d’audició musical anomenat “Qui té por de Beethoven?” i pensat per acostar l’obra del compositor al públic general. A més, se celebrarà una sessió del Club de Lectura de la Biblioteca de Banyoles dedicada a l’obra Vida de Beethoven de Romain Rolland (Museu Darder, 13 d’octubre). També es projectarà el premiat documental Dancing Beethoven, d’Arantxa Aguirre, el 18 de desembre al propi Auditori de l’Ateneu. Es tracta d’un film molt celebrat sobre la coreografia de la Novena Simfonia que va crear Maurice Béjart. Finalment, els alumnes de l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB) realitzaran diverses trobades, assaigs oberts i master classes amb els diferents artistes que prendran part en la residència dedicada a Beethoven.

LES RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES DE L’ATENEU – CMEM

Nascuda l’any 2011, la residència artística de l’Ateneu – CMEM és un projecte pioner a Catalunya que pretén oferir un acostament diferent entre els intèrprets i el públic, establint una relació continuada durant tot un any a través d’un complet programa de concerts i activitats. Als artistes se’ls dóna carta blanca per suggerir un mínim de tres concerts amb les formacions i repertoris que ells escullin i que permetin oferir un retrat de les seves diverses facetes artístiques.

En les quatre primeres edicions s’havia optat per formacions i artistes clàssics: Trio Mozart Deloitte, (2011), Miguel Colom (2012), Quartet Gerhard (2013) i Pau Codina (2014). L’any 2015 es va apostar per primer cop per sortir de l’àmbit de la música clàssica amb la figura de la cantaora de Huelva Rocío Márquez, una de les grans del flamenco del moment. L’any 2016 l’escollit va ser el baríton Josep-Ramon Olivé i el 2017 la prestigiosa pianista veneçolana Gabriela Montero. L’any 2018 la residència artística va recaure en el pianista i compositormenorquí Marco Mezquida, una de les figures musicals que ha irromput amb més força les últimes dècades a la Península Ibèrica, mentre que aquest 2019 ha estat un dels guitarristes espanyols de més projecció internacional del moment, Rafael Aguirre, qui ha protagonitzat la residència artística.