Artista resident

Rafael Aguirre, Artista Resident 2019

La novena edició de la residència artística de l’Ateneu – CMEM es posa en mans del guitarrista espanyol amb més projecció internacional del moment. Amb un repertori de més de 30 concerts per a guitarra i orquestra, Rafael Aguirre ha passejat el seu virtuosisme i immens repertori per 34 països i ha fet història a l’estat espanyol amb l’obtenció de fins a tretze primers premis internacionals.

Rafael Aguirre, nascut a Màlaga el 2 de desembre del 1984, va fer el seu debut orquestral amb la Jove Orquestra de Màlaga als 16 anys en una gira per Espanya i el Marroc. Gràcies a una beca de la Junta d’Andalusia i la Fundació Alexander von Humboldt de Bonn, va realitzar els estudis a Alemanya amb el professor Joaquín Clerch a la Hochschule Robert Schumann de Düsseldorf, on es va graduar amb honors. Més tard va estudiar amb el professor Michael Lewin a la Royal Academy of Music de Londres.

Als seus 34 anys, Rafael Aguirre s’ha convertit en el guitarrista espanyol més sol·licitat a nivell internacional, tal com posen de manifest els 13 primers premis d’abast mundial que ha guanyat, com el Certamen Internacional de Guitarra Francisco Tárrega o el Pro Musicis de Nova York, i els 34 països on ha actuat. El seu virtuosisme i immens repertori, amb més de 30 concerts per a guitarra i orquestra, l’ha portat a adquirir renom internacional, fins al punt que avui en dia és considerat un dels guitarristes de referència mundial.

Aguirre actua amb regularitat en sales de prestigi internacional, com el Carnegie Hall de Nova York, el Konzerthaus de Viena, el King’s Place de Londres, la Filharmònica de Sant Petersburg o el Palau de la Música Catalana i ha estat el primer guitarrista a actuar com a solista a la Sala Simfònica de la nova Elbphilharmonie d’Hamburg. A més, ha actuat com a solista al costat de desenes d’orquestres d’arreu del planeta, com l’Orquestra Nacional de Lió, la Simfònica de la KBS a Cporea, la Simfònica de l’Òpera de Toulon, la Filharmònica Robert Schumann de Chemnitz, la de Baden-Baden, la de Thüringen, Westfalia o la New Russia de Moscou.

Seguint la tradició clàssica d’Andrés Segovia i Narciso Yepes, Rafael Aguirre aposta per expandir i modernitzar el repertori del seu instrument nodrint-se d’estils com el flamenc, la música de cambra, el pop, la música de cine i la músic folklòrica espanyola i llatinoamericana. Les seves col·laboracions amb compositors contemporanis l’han portat a estrenar obres de Sergio Assad.

Vuit discos publicats

El primer àlbum de Rafael Aguirre va ser un recital publicat per RTVE Música al qual el van seguir dos treballs més. Després va publicar Transcriptions amb el segell alemany KSGExaudio, un programa amb música de Bach, Scarlatti, Mendelssohn, Schumann, Debussy, Ravel i Gershwin transcrita per a guitarra a partir d’obres originals per a piano. La seva assídua col·laboració amb la violoncel·lista suïssa Nadège Rochat va donar lloc a La Vida Breve, publicat per Ars Produktion. El van seguir dos projectes més amb música brasilera amb l’ensemble d’Anette Maiburg per al segell alemany MDG i fado amb la cantant Filipa Tavares.

L’any passat va veure la llum la seva vuitena publicació. Es tracta de la primera gravació mundial de l’obra Fulgores, de Lorenzo Palomo, que va fer per al segell Naxos juntament amb l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, la violinista Ana Valderrama i el mestre Jesús López Cobos.

Com a resultat d’aquesta carrera discogràfica, Rafael Aguirre ha estat prenominat al Latin Grammy i ha rebut crítiques molt entusiastes de revistes de prestigi com Gramophone, The Strad i Crescendo Magazine, a més de figurar en la programació de les principals ràdios internacionals, com la BBC, la NPR o la CBS i emissores de Viena, Berlín o Toronto.

Prova del seu colpidor virtuosisme a la guitarra n’és el recital de debut que va oferir al prestigiós Festival suís de Verbier, on va interpretar el Concert d’Aranjuez de Joaquín Rodrigo amb la Verbier Chamber Orchestra. Un espectacle que es va convertir en el vídeo més vist del canal que va gravar el concert, amb tres milions de visites en un any.

Projectes musicals

En els seus recitals a solo, Aguirre mostra la versatilitat del seu instrument, tocant des d’obres originals fins a transcripcions orquestrals i pianístiques, passant per música llatinoamericana, obres flamenques, música de cine i fins i tot arranjaments de pop i rock.

Aguirre té un repertori de més de 30 concerts per a guitarra i orquestra. La guitarra es converteix en un instrument solista amb qualitats líriques i coloristes que s’integren amb la música simfònica amb una veu pròpia.

El duet amb la violoncel·lista suïssa Nadège Rochat es va iniciar l’any 2011 oferint un acostament carismàtic a un repertori per a duet molt variat. L’Stradivarius ex Vaticà de Rochat es fon amb el toc de Rafael Aguirre. El seu primer àlbum, La Vida Breve, ha rebut grans crítiques de revistes com The Strad o Gramophone. 

La música de cambra amb membres de la Filharmònica de Berlín és un projecte purament clàssic on hi ha un diàleg entre la guitarra i diversos membres d’aquesta orquestra emblemàtica. Obres a solo, duet, quartet i quintet on es poden veure diverses facetes de la guitarra així com dels altres instruments del conjunt.

La música llatinoamericana amb el bandeonista i pianista peruà Claudio Constantini busca explorar el costat més folklòric de la guitarra en tota Llatinoamèrica sense oblidar-se d’Espanya i aportant algunes pinzellades de música de cine.

Què han dit d'ell?

Les interpretacions de Rafael Aguirre han estat referenciades amb molt bones crítiques a diverses capçaleres internacionals. Mainz Echo ha descrit el malagueny com “una bendició”, mentre que Kultur Port ha afirmat que el músic cristal·litza “el futur de la guitarra de concert”.

El País considera el guitarrista andalús “un dels ambaixadors més aclamats de la guitarra espanyola”, mentre que ritmo ha lloat “la maduresa i intensitat” del músic.

Discografia

LA VIDA BREVE. Juntament amb la violoncel·lista Nadège Rochat realitza un viatge pels sons del violoncel i la guitarra que ens porta a Espanya i Amèrica del sud. La guitarra acompanya i omple de colors un violoncel que esdevé un instrument convertit en cantant.

CLASSICA BRAISLIANA. El primer disc de Rafael Aguirre que no és un recital, col·laborant en un format amb altres músics. El guitarrista participa en aquest particular homenatge a la música brasilera, on novament es mostren visions de compositors d’altres països com és el cas de Milhaud a la Suite Scaramouche o la música de clàssics populars com Pixinguinha.

TRANSCRIPTIONS. La qualitat del repertori aquí és difícilment superable per ser poc típic en un disc de guitarra i per trobar grans noms de la història de la música, com Bach, Schumann, Mendelssohn, Ravel, Debussy, Gershwin i Scarlatti. Tot un repte per a qualsevol guitarrista.

NAXOS RECITAL 2010. Un particular homenatge a Espanya amb compositors que s’han inspirat dins i fora d’aquest país. Folklore, sarsuela, impressionisme, flamenc i fins i tot un brasiler com Sergio Assad intentant donar una visió particular del territori.

NAXOS RECITAL 2007. Aquest és un treball molt cosmopolita que viatja pels sons finesos de Rautavaara, la França de Ibert, Ohana i Poulenc, la Cuba de Joaquín Clerch o Brasil de Villa Lobos amb clàssics de la guitarra com Sor i Tárrega.

RTVE RECITAL. Un disc que va des de l’impressionisme d’Antonio José i Manuel M. Ponce fins el virtuosisme de Paganini, passant pels evocadors sons de Daniel Real o el romanticisme de Castelnuovo Tedesco.

Activitats paral·leles

TROBADA D’ALUMNES DE L’EMMB AMB RAFAEL AGUIRRE I NADÈGE ROCHAT
ATENEU FORMACIÓ
Dissabte 19 de gener
18 h
Auditori de l’Ateneu
Gratuït
Una part fonamental de les residències artístiques de l’Ateneu – CMEM de Banyoles és el seu vessant pe- dagògic, vinculat a l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB), ubicada al mateix equipament. Amb motiu del primer concert de Rafael Aguirre a l’Auditori de l’Ateneu, es realitzarà l’activitat “La classe va a concert” durant la qual el guitarrista i la violoncel·lista Nadège Rochat compartiran experiències amb els estudiants de l’EMMB, parlaran del seu procés de composició i conversaran sobre el seu disc. Es tracta d’una activitat que completa l’educació musical dels alumnes i que vincula la programació de l’Auditori amb la formació rebuda de l’escola.

“EL GUITARRSTA” DE LUIS LANDERO
CLUB DE LECTURA
Dimarts 15 d’octubre

19 h
Museu Darder
Gratuït
El Club de Lectura de la Biblioteca Pública de Banyoles proposa cada mes una cita amb un llibre especialment escollit. La sessió tindrà lloc poc menys d’un mes abans de la cloenda de la residència de Rafael Aguirre. I estarà dedicada a una especialment adequada: la novel·la El guitarrista de Luis Landero. En aquesta obra, l’escriptor extremeny narra la història de l’Emilio, un adolescent obligat a treballar els matins en un taller mecànic i a les tardes estudiar en una acadèmia. Tot canvia quan arriba el seu cosí Raimundo de Paris i li explica l’èxit que està tenint com a guitarrista i inspira així l’Emilio, que decideix començar a estudiar la guitarra i descobrirà un talent amagat i moltes passions. Una extraordinària novel·la de formació farcida d’elements autobiogràfics.

ASSAIG OBERT ALS ALUMNES DE L’EMMB
ATENEU FORMACIÓ
Diumenge 10 de novembre
17 h
Gratuït
Coincidint amb el darrer concert de la residència artística que tindrà lloc el 10 de novembre, i emmarcat en l’objectiu estratègic d’implicar els alumnes de l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB) amb la programació musical, els estudiants tindran l’oportunitat d’assistir a un assaig del guitarrista Rafael Aguirre a l’Auditori de l’Ateneu. Una sessió on podran aprendre i gaudir amb el magistral virtuosisme del guitarrista malagueny.

Artista Resident

12 de Desembre del 2020
Auditori de l’Ateneu 20:30h ( taquilla 12 €)
Xarxes