20/06/2017
Ethno Catalonia portarà la seva proposta de diàleg intercultural a través de la música a una gira final per festivals de referència
El projecte, que aplegarà quaranta joves músics d’arreu del món i que ofereix les seves darreres places lliures, es presentarà als festivals Pirineos Sur, Paupaterres i del Recinte Modernista Sant Pau de Barcelona
Després d’una primera edició que es va saldar amb excel·lents resultats, tant artístics com de públic, el projecte Ethno Catalonia es presenta aquest 2017 amb moltes novetats. Ethno Catalonia és una proposta única en el seu gènere, és alhora un festival, un campus i una residència artística en el qual quaranta joves músics de l’àmbit de la música tradicional s’apleguen durant deu dies per compartir experiències i música, i per presentar un repertori multiètnic en concert. Enguany Ethno Catalonia tindrà lloc del 7 al 17 de juliol i de nou l’epicentre serà la ciutat de Banyoles.
 
L’edició 2017 de l’Ethno Catalonia oferirà un festival amb un programa d’activitats encara més complet, amb actuacions de diferents grups d’arrel i fusió, i es clourà amb l’Ethno Tour, una gira per alguns dels festivals més destacats de l’Estat pel que fa a músiques del món. Aquest any seran quinze ela països que acolliran un Ethno: Catalunya, Austràlia, Dinamarca, Estònia, Flandes, Alemanya, Palestina, Suècia, Bòsnia - Hercegovina, Croàcia, Anglaterra, Finlàndia, França, Índia i Portugal.
 
UN PROGRAMA INNOVADOR PRESENT A QUINZE PAÏSOS
Ethno és un programa de música folk, ètnica i tradicional organitzat per Jeunesses Musicales International. Fundat al 1990 està dirigit a joves músics (de fins a trenta anys) amb l’objectiu de preservar i potenciar el patrimoni de la cultura global. Present en quinze països, Ethno uneix joves a través dels campus musicals anuals i internacionals, tallers i concerts i el treball conjunt amb escoles, conservatoris i altres grups per tal de promoure pau, tolerància i comprensió. L’essència del projecte Ethno es caracteritza per l’aprenentatge democràtic basat en la igualtat: els joves ensenyen i comparteixen entre ells la música i la cultura del seu país, amb el sol guiatge d’uns líders que coordinen el grup i preparen els arranjaments. L’equipament de l’Ateneu – CMEM de Banyoles es convertirà en un autèntic laboratori musical on els intèrprets d’arreu assajaran i prepararan la producció musical que interpretaran en directe com una orquestra multiètnica.
 
ETHNO TOUR, UNA GIRA FINAL PELS MILLORS FESTIVALS
El colofó del projecte i principal novetat d’aquesta segona edició és, sens dubte, la gira final. L’Ethno Tour portarà l’espectacle en ruta per tres dels festivals i cicles de músiques del món més importants de l’Estat espanyol: Cicle de Músiques del Món del Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona (13 de juliol), Festival Paupaterres de Tàrrega (14 de juliol) i, especialment, Pirineos Sur, el festival de músiques d’arrel més important del sud d’Europa (15 de juliol). El final de la gira serà el gran concert a la Plaça Major de Banyoles, on retornarà l’orquestra Ethno el 16 de juliol.
 
DEU DIES DE FESTIVAL A BANYOLES
Al voltant d’aquesta residència artística única, Ethno Catalonia ofereix tot un programa de concerts que constitueix un autèntic festival que se celebra a Banyoles, amb totes les actuacions obertes i gratuïtes. Hi actuaran els grups Cors Àkan i Kumbalawé (projecte acollida, integració, immigració – cor cant coral), Roba Estesa (folk), Juan Antonio López Sextet (flamenc), Liceu’s SuperSax Project (jazz), Jesa (afrofusió -Zimbàbue) i Biflats (folk), a banda de jam sessions i concerts individuals dels participants de l’Etnno. Igualment enguany el projecte s’alia amb el tradicional Festival Folklòric que organitzen el Foment de la Sardana de Banyoles i l’Esbart Dansaire Fontcoberta i que enguany servirà de tret de sortida del festival.
 
BANYOLES, SEU PERMANENT D’ETHNO CATALONIA
La capital del Pla de l’Estany, que ja va acollir la primera edició de l’Ethno Catalonia, es converteix en seu estable i permanent del projecte. Així ho ha decidit l’entitat organitzadora, Joventuts Musicals de Catalunya, de comú acord amb l’Ajuntament de Banyoles.
 
DARRERES PLACES DISPONIBLES
Enguany s’han previst quaranta places per a joves intèrprets, mentre que en la primera edició en van ser trenta. Es reben moltes més sol·licituds i de moment han estat admesos músics d’Egipte, Jordània, Suècia, Estònia, Catalunya, Brasil, Portugal, Tunísia, Índia, Kènia, Xipre, Alemanya, Escòcia i Irlanda. Les darreres places disponibles, a les quals es pot optar a través del web www.joventutsmusicals.cat, s’adjudicaran els propers dies.